Vännernas insamling till flyktingarna på Lesbos blev en folkrörelse. Nu har de samlat in 6,3 miljoner kronor.

Världen brinner och miljontals människor är på flykt undan krig, svält och fattigdom. Dagligen utsätter sig människor för livsfara när de försöker fly över hav, berg och andra hinder för att komma tryggare mark i Europa. Med anledning av detta bestämde sig några kvinnor för att starta ett initiativ. De stod helt enkelt inte ut med att inte göra något samtidigt som den värsta flyktingkatastrofen i modern tid utspelar sig framför deras ögon. Och snabbt gick det upp för dom att deras privata initiativ berörde långt fler människor än de någonsin kunnat ana.

”Tycker du att situationen i Medelhavet känns hopplös?

Det är den inte.

Människor dör i Medelhavet, men människor överlever också. Tusentals, varje dag. De kommer till Europa omskakade, trötta, rädda och blöta. De kommer utan någonting med sig, till platser där ingenting finns, och därför behöver de din hjälp.”

Så inleds texten på hemsidan ”Vi gör vad vi kan”. Ett initiativ som startats av en grupp privatpersoner som inte stod ut med att inte göra någonting. Med initiativet vill de samla in pengar till de flyktingar som kommer till den grekiska ön Lesbos.

– Vi samlades i en känsla av att vilja göra något. I början var planen att samla ihop från företag och folk vi känner och åka ner med grejerna själva, säger Johanna Swanberg, en av personerna bakom initiativet till Aftonbladet.

Till en början var målet bland vännerna att få in 500 000 kronor. Men den summan blev snabbt betydligt större när initiativet fick spridning. Människor från hela Sverige skänker nu pengar och hittills har 6,3 miljoner kronor kommit in från människor som vill hjälpa. Det privata initiativet har förvandlats till en folkrörelse.

– Vi hade verkligen inte kunnat ana att det skulle bli så stort. Så nu jobbar vi med att ta hand om allt vi fått in, säger Johanna Swanberg till Aftonbladet.

Initiativet har fått stor spridning på sociala medier och flera kända personer, däribland Fredrik Wikingsson, Alexandra Pascalidou och Henrik Schyffert, uppmanar nu människor att följa efter och skänka pengar.

Har du inte möjlighet att skänka pengar, skriver initiativtagarna att det även går att skänka förnödenheter som skor, hygienartiklar, blöjor, barnkläder och sovsäckar.

Mer information om hur du kan hjälpa finns på Vi gör vad vi kans hemsida samt Facebook-sida.

Publicerad av Newsner, gilla gärna