Vansbro hyllar Björn Skifs med unik utställning och pris: ”En fantastisk ambassadör”

Vansbrosimmet, Gunde Svan och Svenne Rubins i all ära.

I Vansbro heter bygdens son Björn Skifs.

Och nu hyllas legendaren med en unik utställning i kommunen, skriver SVT.

Vansbrosonen har även fått ett nytt pris uppkallat efter sig, kallat ”Rocknallen”, i folkmun ”Skifspriset”.

I år fyllde Björn Skifs 70 år, men i min bok är han evigt ung. Nu blir legendaren även förevigad med ett eget pris, som ska delas ut i Björn Skifs anda.

”Rocknallen”, som priset kallas, går till en person eller grupp från Vansbro som verkar inom sång, dans, musikal, skådespeleri och musik.

Den senaste tiden har Vansbro kommun haft flera olika hyllningar till Björn Skifs.

Förra helgen firades bygdens son i dagarna tre, med konserter och utställningar.

– Vi vill ge tillbaka lite till Björn som är en sådan fantastiskt bra ambassadör till vår kommun, säger Åsa Larsson, projektledare för hyllningskonserten, säger initiativtagaren Åsa Larsson till SVT.

Utställningen består av föremål, tidningar, foton, affischer och kuriosa som samlare och vansbrobor lånat ut.

Idén till priset kom till i samband med planeringen av hyllningsfirandet.

Namnet Rocknallen är en anspelning på Björn Skifs historia. Redan som tolvåring började Björn sätta upp sina egna shower – under namnet Rock-Nalle.

”Stor ära”

– Det handlar mycket om hans ambassadörskap, han pratar alltid gott om Vansbro, och pristagarna nu är ett gott exempel på det, säger Åsa Larsson till Vansbro kommun.

Förra lördagen, vid hyllningskonserten till Björn Skifs, presenterades första pristagaren av det nyinstiftade priset. Det gick till Svenne Rubins.

– Det är en stor ära att ta emot det här priset, och speciellt med tanke på att Björn Skifs och Svenne Rubins alltid haft en god relation, sade Sven Rubin själv vid utdelningen enligt SVT.

Skärmdump

Björn Skifs var med när priset delades ut, en penningsumma på 10 000 kronor, som första året skänktes av Vansbro Teaterförening.

En påtagligt berörd Björn Skifs hade annars fullt upp med att skriva autografer och medverka på selfies med publiken, skriver Vansbro kommun på sin hemsida.

Han valde också att från djupet av sitt hjärta att tacka för all uppvaktning han fått under helgen.

– Naturligtvis är jag jätteglad och rörd, men också lite överväldigad, det känns stort, säger Skifs själv.

Med den energi, ödmjukhet, röst och karisma som Björn Skifs är det inte mer än rätt att han får ett pris till sin ära! Dela gärna vidare denna nyhet om du håller med!