Vänsterpartiet ökar efter valet – tar väljare av Socialdemokraterna: Så här skulle svenska folket röstat i dag

Socialdemokraterna backar något – Miljöpartiet och Liberalerna är under riksdagsspärren.

Det framgår i Aftonbladet/Inizios nya opinionsundersökning av väljarstödet, som presenterades på fredagen.

Vänsterpartiet ökar – och Socialdemokraterna minskar.

Det är den stora nyheten när Aftonbladet/Inizio presenterar sin opinionsundersökning på fredagen. Den är gjord under perioden då regeringen tillkom – mellan 16-23 januari – och är på så sätt intressant.

Väljarströmmarna verkar ha gått från S till V. S landar på 28,2 procent, vilket är ungefär som valresultatet (28,3). V får 9,7 procent i undersökningen, att jämföra med 8,0 i valet.

– Vi förhindrade att M och SD fick makten. Nu ska vi stoppa högerförslagen om marknadshyror och försämrad arbetsrätt. Det är vänstern som är oppositionen, nu ska vi bygga en stark vänsterrörelse, skriver V:s partiledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

Två partier hamnar under riksdagsspärren – och det är två av partierna i det så kallade Januariavtalet, överenskommelsen om regeringsmakten. Liberalerna (3,2 procent) och Miljöpartiet (3,8).

Stödet för de övriga oppositionspartierna – M, KD och SD – uppgår till totalt 45,7 procent. Att jämföra med S, MP, C och L som samlar 43,5 procent av väljarstödet. Se hela undersökningen här.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Foto ovan: TT/Wikimedia commons