Vårdcentralerna larmar: Allt fler friska testar sig för covid-19 – för att kunna gå på fest

Trots att vi lever mitt i en pandemi och smittspridningen fortfarande ökar i Sverige så arrangeras det stora fester där uppåt 300-400 personer deltar.

Nu larmar vårdcentralerna i Södertälje om att allt fler människor vill testa sig för att kunna gå på dessa fester, rapporterar Expressen.

Senaste veckorna har trycket på coronatestningen i Stockholms län varit så pass högt att flera med faktiska symptom hade haft svårt att kunna testa sig.

Foto: Johan Nilsson/TT/Shutterstock

Och i början på november pausades möjligheten till hemtester i fyra dagar för att labbet skulle hinna i kapp.

– Det ligger helt enkelt för många test på hög, som väntar på svar, sade Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet, till Aftonbladet då.

Vårdcentralerna larmar

Men det är inte bara människor med symptom som vill testa sig i länet.

Nu larmar vårdcentralerna i Södertälje om att många friska vill testa sig för viruset, det för att kunna gå på fest utan att smitta andra.

– Man vill kunna säga: ”Jag är frisk och kan festa”. Men det belastar sjukvården, säger kommunens säkerhetschef Anna Flink till Expressen och fortsätter:

– Det är ingen allmän rättighet att testa sig. Det är en skyldighet att testa sig ifall man har symptom eller jobbar, eller lever, med människor i riskgrupp. 

”Bara en ögonblicksbild”

Även Maria Rotzén Östlund, som är biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, är kritisk till att folk testar sig fast de inte har symptom. Hon berättar för SVT att det belastar testningskapaciteten och påverkar de personer som faktiskt är sjuka.

– Man kan inte provta sig och tro att bara för att man får ett negativt test så behöver man inte följa riktlinjerna. Testet ger bara en ögonblicksbild, säger hon till SVT

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required