Vårdhjältarna som kämpar i corona-kaoset hyllas av svenska folket: ”Utan er stannar Sverige”

Vården kämpar mot coronaviruset i hela landet.

Nu hyllas hjältarna – undersköterskor, läkare, sjuksköterskor, ambulansförare med flera – av svenska folket.

I sociala medier uttrycker människor sin tacksamhet till de som jobbar i välfärden.

Det nya coronaviruset covid-19 dominerar just nu nyhetsflödet. Samtidigt kämpar personalen inom sjukvården för högvarv. Smittspridningen i Sverige kan nå samma nivå som i Italien, menar vissa experter.

STOCKHOLM 2020-02-26 Ambulansen. Ambulanssjukvårdare på Falk under en utryckning i södra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Det är ett högriskscenario men inte omöjligt. Vi ligger två till fyra veckor efter Italien, vi kommer vara uppe på en nivå där våra intensivvårdsplatser i Stockholm tar slut i mitten av april, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Samtidigt förklarade Elda Sparrelid, som är chefsläkare i Region Stockholm att de på kort sikt kan öka sin kapacitet med 50 procent. I skrivande stund finns det totalt 90 intensivvårdplatser i Stockholm.

Hjältarna som kämpar inom sjukvården hyllas nu på sociala medier. I Newsners kommentarsfält på Facebook – och på andra sociala medier – skickar svenska folket peppande och stöttande ord till sjukvårdspersonal.

”Stor kram som jobbar i dessa tider för att samhället ej skall gå under. Ni är guld värde för en dålig lön”, skriver en läsare i kommentarerna.

”Jag vill hylla oxå de som jobbar inom barnomsorgen och fritids som möjliggör att de som måste jobba kan göra det”, skriver en annan.

KALMAR 20200207 Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir. Foto: Mikael Fritzon / TT

”Oj oj oj vilket jobb ni gör. Särskilt i dessa tider. Ni är alltid beundransvärd. Är så tacksam mot Alla dessa inom sjukvården”, skriver en läsare.

En annan läsare uppmärksammar andra yrkesgrupper som också får landet att ”gå runt”.

”Vill också passa på att tacka mig själv och alla andra löntagare som gör att landet går runt”.

”Stort tack till alla som sliter för att Sverige ska må bra”

”Utan er stannar Sverige”, skriver en annan av Newsners läsare.

”Tack till alla ni affärsanställda också som står ut med folks hamstrings hysteri. Ni är guld värda”, skriver en annan.

En annan läsare skickar en hälsning från Spanien:

”Här i Torrevieja gick folk ut på balkongerna och hängde ut genom fönster. Sedan applåderade alla. Vi ville visa all vårdpersonal vår uppskattning. Ni kan tro vilken applåd det blev”, skriver läsaren och lägger till en massa hjärtan.

Till alla er som jobbar och sliter för att vi andra ska vara trygga: Tusen tack 💜

Gepostet von Newsner am Montag, 16. März 2020

Skriv gärna stöttande ord till sjukvårdspersonal och andra som gör viktiga insatser för samhället i dessa tider i kommentarsfältet!