Vårdlarmet: Anställda på Karolinska tvingas operera utan rockar och handskar

Instrument och utrustning försvinner och flera kommer fram smutsiga till operationer. Vissa kommer inte fram alls. Situationen på Karolinska universitetssjukhuset har fått många anställda att ledsna och slå larm, det visar avvikelserapporter som Aftonbladet tagit del av.

”Vi har varit utan handskar under pågående operation” står det i rapporten där anställda uttalat sig.

 

Det var för drygt en månad sedan som källor till Aftonbladet larmade om situationen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, varpå Aftonbladet granskade avvikelserapporter från 2018 och 2019.

Rapporterna talar om flera tillfällen av avvikelser som rör hygien och sterilisering av instrument.

”Fått vänta 45 min innan vi kan söva patienten…”

”Får vänta 45 minuter innan vi kan söva patienten på grund av att det första operationsgallret är smutsigt” (rapport från barnintensiven).

”Vi har stått utan plastade operationsrockar under pågående operation”. ”Vi har varit utan handskar under pågående operation” är andra klagomål från personal som framgår i en av avvikelserapporterna.

Det framgår också att problemen är vanliga, och beskriver en vardag för personalen på operation.

Så svarar Karolinska

När Aftonbladet söker Karolinska vill de inte ställa upp på en intervju, men Presstjänsten skriver att anledningen till ökningen av borttappade och smutsiga instrument är att den steriltekniska enheten är underbemannad. Detta efter flytten till nya sjukhusbyggnaden.
Karolinska Universitetssjukhuset
Foto: Fredrik Sandberg/TT