Vårdpersonal krävde bättre arbetsvillkor – kommunens svar fick avdelningen att gå i taket: ”Ett hån”

När personal på äldreboendet Skärgårdshemmet i Skelleftehamn krävde bättre arbetsvillkor fick de en gåva som fick en hel avdelning att gå i taket.

– Vi vill ha annan uppskattning, inga sketna äpplen, säger undersköterskan Sara Vesterlundh, till Newsner.

Alicia Salomonsson och Sara Vesterlundh, vårdbiträde respektive undersköterska på Skärgårdshemmet, vittnar om en tubulent tid inom äldreomsorgen i Skelleftehamn.

Det har varit mycket, framförallt är vår arbetssituation ohållbar, säger Alicia Salomonsson till Newsner.

Alicia Salomonsson
Foto: Privat

Det hon syftar på handlar framförallt om den senaste förändringen inom kommunens äldreomsorg. Ändringen innebär att personal som redan arbetar varannan helg ska ha beredskap och vara tillgänglig att hoppa in den helgen man inte arbetar.

De säger att det beror på pandemin, men det har varit en nedåtgående trend långt innan dess. Det är bara svepskäl. Vi har blivit en oattraktiv arbetsplats, därför säger människor upp sig och vi som är kvar går på knäna, säger Sarah.

Skarp kritik mot kommunen

Enligt Alicia och Sarah har det riktats skarp kritik mot kommunens omsorgshantering den senaste tiden, men utan gensvar.

Men efter att personal har gått bananas och lokaltidningen Norran har skrivit om det skickade dem en fruktkorg som plåster på såren typ, berättar Alicia för Newsner.

Alicia och Sarah berättar för Newsner att en fruktkorg, med lite frukt, dadlar, karameller och ett tackkort där det stod ”kram”, rullades in med matvagnen på avdelningen i fredags.

De kom inte ens hit och levererade den själva, säger Alicia.

Men Alicia, Sarah och de andra på avdelningen blev inte nöjda.

Det kändes som ett hån, inte roligt för fem öre, säger Alicia.

Vi vill ha annan uppskattning, inga sketna äpplen, säger Sarah.

”Hoppsan nu blev det visst…”

Till slut fick Alicia och Sarah en idé och gick och lämnade tillbaka gåvan.

Vi tog lappen som ledningen skrivit till oss, vände på den och skrev ett eget meddelande. Sedan lämnade vi den i kundtjänst och sa lite skämtsamt att vi hade lite returer, säger Alicia.

På lappen skrev dem:

”Hoppsan nu blev det fel, det var inte frukt vi ville ha, vi önskar oss bättre scheman, bättre bemanning, bättre lön, bättre arbetsmiljö. Kram”.

lapp
Foto: Privat

Responsen från allmänheten har varit positiv men hittills har kommunens omsorgsavdelning inte kommenterat händelsen.

Vi har inte hört någonting om det i alla fall, säger Alicia.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);