Vårdpersonalens ilska – ovaccinerade unga tar upp platserna på akuten: ”Osolidariskt och egoistiskt”

Coronapandemin har resulterat i över 14 000 döda i Sverige, och ännu fler svårt sjuka som tvingats till intensivvård. Trots detta väljer många att avstå vaccin mot covid-19, något som förvånar undersköterskan Stefan Olsson och hans kollegor på Danderyds sjukhus i Stockholm. 

Nu berättar han om de många unga och ovaccinerade som kommit in akut under hans senaste pass och tagit upp platser på akutmottagningen.

– Jag tycker att det är osolidariskt och egoistiskt att i ett sånt här sammanhang inte vaccinera sig för att man inte vill, har lust eller orkar, säger han till Expressen. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Det värsta han sett

Stefan Olsson har arbetat inom vården i 45 år, varav 13 år som undersköterska på Danderyds sjukhus. Under alla dessa år är coronapandemin det värsta han varit med om i sitt yrke.

Vid flera tillfällen har han fått se patienter med svåra andningsbesvär som ansträngt sig för att få luft. 

– Det hemska har framförallt varit att ha träffat på den här stora mängden extremt svårt sjuka individer och hur covid-19 har gestaltat sig, säger han till Expressen

Men även om vaccinationerna mot covid-19 går framåt så är det fortfarande många som väljer att avstå vaccinet. 

Majoriteten är ovaccinerade

Siffror från Svenska intensivvårdsregistrets statistik visar att 82 procent av de som vårdadesintensivvårdsavdelningar i Sverige under augusti var ovaccinerade, något som sjukvårdspersonal såg som alarmerande. 

– Man blir olycklig och frustrerad. De hade inte behövt ligga här om de vaccinerat sig, sa överläkaren Karin Frisell till Aftonbladet då. 

Foto: Johan Nilsson/TT

”Är riktigt, riktigt dåliga”

Detta är något som Stefan Olsson själv bevittnat. För Expressen berättar han om de många ovaccinerade personer mellan 20 och 40 år som kommit in under hans nattskift på akuten. 

– Jag och mina kolleger förvånas över att vi fortfarande i september möter så pass många ovaccinerade individer. Det här är ju unga, friska, vuxna som kommer in. De är ju riktigt, riktigt dåliga en del, säger Stefan Olsson.

Den 29 september släpper samhällsrestriktionerna, men enligt Stefan Olsson är det för tidigt då man fortfarande får in många som är allvarligt sjuka i covid-19. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required