Världen sörjer med Sverige efter attacken: ”Det gör ont i mitt hjärta”

Efter det misstänkta terrordådet i Stockholm väller reaktionerna in från ledare och politiker världen över. 

”Vårt brödrafolk har drabbats och vi är med er i er sorg nu”, skriver bland annat Norges statsminister Erna Solberg på Twitter.

Det misstänkts terrordådet i Stockholm har chockat en hel värld. I går kväll greps en man i Märsta, några mil norr om centrala Stockholm. Under natten anhölls han på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. 

Under gårdagskvällen höll statsminister Stefan Löfvén en presskonferens, där han talade till hela svenska folket. Senare var han även på plats vid Åhléns City för att lägga rosor och håll aen tyst minut.

– Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vårt budskap är klart. Vi tänker aldrig kuva oss. Vi tänker inte vika oss. Ni kan aldrig någonsin vinna, sa Löfven på presskonferensen.

Nyheten om det misstänkta terrordådet spred sig snabbt över världen – och fina hälsningar från politiker och ledare världen över vällde in. I går kväll valde även Frankrike att släcka ner Eiffeltornet för att hedra de avlidna.

”Chockad av de fruktansvärda attackerna i Stockholm. Vårt brödrafolk har drabbats och vi är med er i er sorg nu” skriver Norges statsminister Erna Solberg på Twitter.

”Fruktansvärda nyheter från Stockholm. Våra tankar är hos våra grannar och vänner i Sverige, hälsar den finska statsministern Juha Sipilä.

© Provided by Nyheter365

– Det gör ont djupt i mitt hjärta att våra svenska bröder och systrar har utsatts för en sån fruktansvärd attack, säger Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen, enligt Omni.

Flera andra europeiska länder sänder sina sympatier till Sverige, bland annat från den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franska premiärministern Francois Hollande. Den sistnämnda som via Reuters uttryckte sin skräck och ilska över attacken.

Även Europakommissionens president Jean Claude Juncker skickar sina tankar till den svenska befolkningen.

– En av Europas mest levande och färgglada städer tycks ha attackerats av dem som önskar den, och hela vårt sätt att leva, illa. Vi står sida vid sida i solidaritet med Sveriges befolkning och svenska myndigheter kan räkna med att Europakommissionen stöttar på alla sätt vi kan, säger Europakommissionens president Jean-Claude Juncker enligt Reuters.

Under natten kom ett uttalande från den amerikanska regeringen som kraftigt fördömer den misstänkta terrorattacken, skriver ABC News.

”Vi vill skicka våra djupaste kondoleanser till dem vars nära dödats och hoppas på ett snabbt tillfrisknande för alla skadade. [..] Vi står redo att erbjuda vilken hjälp Sverige än må behöva i utredningen av den här brutala och meningslösa attacken, skriver den amerikanska regeringen i ett uttalande. 

© Shutterstock