Världslarmet: Två personer drabbade av pest – mer allvarlig än böldpesten

Två personer i Kina har diagnostiserats med pest.

The Guardian uppger att utbrottet gäller en form av lungpest – en sjukdom som är än mer allvarlig än den historiskt omtalade böldpesten.

Nu arbetar myndigheter för att stoppa spridning av sjukdomen.

Sjukdomsfallen behandlas för närvarande på ett sjukhus i Peking, Kina. De två personerna har insjuknat i pneumonisk pest, en lunginfektion som är luftburen och kan smitta när en infekterad person hostar.

Sjukdomen är mycket smittsam och kan vara dödlig om den inte behandlas med antibiotika tidigt i sjukdomsförloppet.

”Den kinesiska nationella hälsokommissionen genomför ansträngningar för att förebygga ytterligare spridning, behandla de identifierade fallen och öka övervakningen”, säger Fabio Scano från världshälsoorganisationen WHO enligt The Guardian.

pest, yersinia pestis
Foto: Wikipedia

Pesten – en historisk katastrof

Pesten, som orsakas av bakterien Yersinia pestis, har länge varit en av våra mest fruktade infektionssjukdomar. Historiskt sett känner vi även till sjukdomen under namn som ”digerdöden” och ”svarta döden”, från dess att pesten härjade i världen och utrotade stora delar av Europa från 1300- till 1700-talet.

Då var det böldpesten som orsakade katastrofen, en form av pest som smittar människor via loppor från råttor. Pneumonisk pest, eller lungpest, är dock mer smittsam och dödlig än böldpest.

”Om pestbakterierna når lungorna kan man insjukna i lungpest, där förloppet är särskilt snabbt och dödligheten nästan 100 procent utan behandling”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

sjukhus
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Inte första utbrottet

Olika former av pest existerar fortfarande i flera delar av världen och det är inte det första utbrottet i modern tid.

Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer böldpest årligen i USA, under 2000-talet mellan fem och tio fall per år. På Madagaskar, i Peru och Demokratiska republiken är pest endemiskt.

Senast Sverige drabbades av ett pestutbrott var 1710-1713.

Dela gärna informationen med dina vänner!