Varma beskedet: Europas äldsta person bekämpade covid-19 – nu får hon fira sin 117-årsdag

117-åriga nunnan syster André ger nu hopp åt människor världen över i och med sitt tillfrisknande från covid-19. Syster André, som är Europas äldsta människa, slår nu rekord på fler än ett sätt. På torsdag firar hon 117 år. 

Den franska nunnan syster André är med sina 116 år i ryggen känd som Europas äldsta människa. Med över ett decenniums livserfarenhet har hon överlevt både världskrig, katastrofer och sjukdomar. Nu även coronapandemin, vilket bland annat BBC rapporterat om. 

Ska fira sin 117:e födelsedag

Den 6 januari testades syster André positiv för coronaviruset hemma på äldreboendet i Toulon i södra Frankrike. Hon uppvisade inga symptom, men testades ändå på grund av virusutbrott på äldreboendet.

När provresultatet visade positivt hölls syster André isolerad från de andra på boendet till hon bedömdes smittfri. 

– Vi betraktar henne som friskförklarad. Hon är väldigt lugn och hon ser fram emot att fira sin 117-årsdag på torsdag, säger äldreboendets talesperson David Tavella enligt BBC.

Foto: TT

Under tisdagen ansågs syster André vara så pigg att hon kunde medverka i den franska tv-kanalen BFM. När reportern frågade om hon varit rädd för vad covid-19 kulle göra med henne svarade hon:

– Jag var inte rädd eftersom jag inte var rädd för att dö. Jag är glad att få vara här med er, men jag skulle önska att jag var någon annanstans – att återförenas med min storebror och mina far- och morföräldrar.

”Är lyckligt lottad”

Syster André föddes som Lucile Randon den 11 februari 1904. Sedan hon blev nunna har hon kallats syster André. Hon är blind men beskrivs av personalen på äldreboendet som en livlig person. 

På torsdag fyller hon 117 år, vilket kommer att firas med en mindre grupp av människor på boendet, på grund av rådande omständigheter. 

– Hon är väldigt lyckligt lottad, säger David Tavella, talesperson för äldreboendet enligt BBC. 

Vilken krutgumma!! 107-åriga Anna har överlevt två pandemier och sprider hopp över hela världen. Det går att bli frisk! ❤️❤️🎉

Posted by Newsner Familj on Saturday, August 29, 2020

Världens nästa äldsta människa

Syster André är i skrivande stund Europas äldsta människa.

Enligt forskningsinstitutet Gerontology Research Group är syster André den näst äldsta människan i världen. Den enda som är äldre är Kane Tanaka i Japan, som fyllde 118 år den 2 januari.

De 20 äldsta människorna i hela världen är alla kvinnor.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required