Varning för Facebook-tävling: Skurkar vill komma åt dina kontouppgifter.

Bluffmakarnas fantasi tycks aldrig ta slut. I sina försök att lura av inte ont anande privatpersoner tar de till alla möjliga fräcka knep för att lura till sig känsliga uppgifter. Nu går Elgiganten ut och varnar för en tävling på Facebook som påstås komma från elektronikkedjan men som i själva verket är en bluff skapad av bedragare.

I den falska tävlingen som sprids på Facebook påstås att det finns en chans att få vinna 10 minuter i en Elgiganten-butik där man får chansen att plocka på sig vad man vill.

För att delta ska man dels gilla bilden, kommentera och i ett tredje steg klicka på en länk. Och det är här det blir farligt. Ett klick på länken skickar dig nämligen vidare till en tävlingssida där du uppmanas att fylla i dina kontouppgifter och betala fem kronor för en TV du vunnit.


Skärmdump på det falska tävlingsinlägget

Men detta är ingenting som elektronikkedjan ligger bakom. I stället är det fräcka bedragare som är ute efter dina kontouppgifter.

Elgiganten är medvetna om bluffsidan och har anmäl den till Facebook. Och även om företaget brukar ha egna tävlingar på Facebook kräver de aldrig att deltagarna ska behöva betala.

– Vi har ju tävlingar på Facebook och kan ha förståelse för att det som kund är svårt att dra gränser för vad som är på riktigt. Men vi har aldrig tävlingar som innebär att du behöver betala – det gör de ju för att de är ute efter kontouppgifter, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, till Aftonbladet.

På mindre än ett dygn har nära 30 000 gillat den fejkade tävlingen och drygt 22 000 har delat den vidare. Elgiganten uppmanar nu sina kunder att tänka till en gång extra innan de deltar i liknande tävlingar.

– Vi har tips och råd på hemsidan på hur man som kund ska tänka. Det är jättetråkigt att behöva gå ut och säga att man hela tiden ska vara varsam, men tyvärr är det så. Som kund bör man hela tiden tänka efter – känns erbjudandet för bra för att vara sant så är det ofta det. Och som sagt kostar det pengar att delta så är det något som inte stämmer. Lita på din magkänsla, säger Jessica Wallin till Aftonbladet.

Hjälp gärna till att dela varningen vidare så ingen av dina vänner behöver råka illa ut!