Varning för biltjuvarnas nya skräckmetod – så skyddar du dig mot fräcka draget

Bilstölder är ett återkommande problem för polisen. Och inte nog med att de ökar explosionsartat, det dyker också upp nya sluga metoder hela tiden.

Nu varnas allmänheten för ett nytt, fräckt trick – som tjuvarna använder för att stjäla bilar från bilisterna.

Bilstölderna ligger på fortsatt höga nivåer och totalt stals 7 173 bilar i Sverige 2020, vilket är i nivå med de 7 180 bilar som stals 2019. 

Och under år 2021 första sex månader har redan 3000 bilar blivit stulna i Sverige, rapporterar Tv4.

Foto: Shutterstock/TT

En metod som blir allt vanligare bland tjuvarna är den fräcka ”Relä-attacken” där tjuvarna använder en sändare, berättar Mattias Pössl som är motorexpert på Trygg-Hansa.

– En av tjuvarna står med en sändare och söker efter bilnyckeln,  som kanske ligger i hallen till exempel. Där kumpanen står nere vid bilen med en mottagare och när bilen får kontakt med bilnyckeln då kan man öppna bilen, kliva in och trycka på startknappen, säger

När signalen väl bryts kan man inte starta bilen igen, men så länge bilen är igång så är det bara att köra. 

Så skyddar du dig

Volvo är överlägset tjuvarnas favoritmärke följt av Volkswagen och Audi, enligt en ny rapport från Larmtjänst som Trygg-Hansa presenterar i dag. Men relä-attacken kan utföras på alla bilar utan fysiskt låssystem, även kallat keyless entry.

Men som tur är finns det sätt att skydda sig mot stölderna.

Först och främst handlar det om att signalen inte ska kunna kapas av själva relä-attacken. 

  • Skydda signalen genom att lägga nyckeln i en plåtlåda. 
  • ”Nixa” ditt fordon.
  • Installera spårsändare
  • Parkera ljust, helst i ett parkeringsgarage
  • DNA-märk stöldbegärliga delar

Flera uppmärksammade stölder

Så sent som förra veckan skrev polisen i Järfälla/Upplandsbro om hur en uppmärksam väktare avbröt just ett liknande stöldförsk. Den gången med hjälp av en störsändare som då blockerar låssignaler.

”En väktare på en av elektronikföretagen i Barkarby hörde från flera kunder att man blivit bestulna på detta sätt på företagets p-plats. Väktaren i fråga letade och sökte efter en tänkbar gärningsperson genom eget aktivt arbete”, skriver polisen i inlägget.

Senare dök det upp en bil på företagets parkering som väktaren misstänkte kunde ha med stölderna att göra och höll den under uppsikt.

”Magkänslan visade sig stämma då väktaren kunde se hur mannen som kommit i bilen gick in i kupén på en parkerad bil på p-platsen.Väktaren ser hur mannen är på väg att gå in i en andra parkerad bil och tar då sin privata bil för att blockera gärningsmannens bil så att denne inte kan köra från platsen”, skriver polisen i inlägget.

I samma stund rullar en av polisens patruller in på parkeringen och väktaren signalerar till patrullen att något är på gång.

”Patrullen kan gripa gärningsmannen, som senare anhölls. Återstår att se om åklagaren gör bedömningen att gärningsmannen, som tidigare dömts för just störsändarstölder, skall begäras häktad eller ej.Vi tackar den envise och uppmärksamme väktaren för hjälpen”, står det i inlägget.

Dela gärna artikeln så att informationen om den här typen av stöld sprids. På så vis kan vi förhindra att fler blir utsatta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required