Varning: Här är bedragarnas fräcka metod för att lura äldre på pengar

Samhällets äldre har länge varit en måltavla för fräcka bedragare.

Och deras metoder är många.

Det skrivs ofta om bedrägerier via sms eller telefon, då bedragarna utger sig för att komma från bank eller myndigheter för att sedan lura pengar av äldre.

Men tjuvarna angriper också sina offer öga mot öga – mitt bland folk.

På sin hemsida skriver polisen att äldre personer och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott eftersom de kan ha svårt att försvara sig.

Vanliga tillvägagångssätt är, förutom bedrägerier via telefon, också att bedragarna knackar på hemma hos äldre och lurar sig in i bostaden där de sedan stjäl pengar eller smycken.

Det rör sig ofta om tjuvar som slår till systematiskt.

”Brott mot äldre personer kan bland annat begås av organiserade ligor som kan resa runt i ett län under en kort period för att sedan försvinna”, skriver polisen på sin hemsida.

bedrägerier, bedrägerier mot äldre
Foto: Shutterstock

TV3-programmet Efterlyst, där man tar upp aktuella brott och låter tittarna komma med tips, har nu gått ut med en varning. Där berättar man om några av bedragarnas fräcka metoder för att lura äldre.

”Tjuvarnas metoder är många – och de ger sig ofta på samhällets äldsta”, skriver Efterlyst på Facebook.

Bedragarnas metoder mot äldre

I ett av tillvägagångssätten som tas upp i klippet, är tjuvarna flera. Metoden går ut på att någon går fram till offret som man har siktat in sig på och frågar om direktioner och vägbeskrivningar. Medan uppmärksamheten vägleds passar en kumpan på att stjäla offrets värdesaker.

En annan metod, som man kan se via övervakningskameror, går ut på en tappad sedel på marken som tjuvarna ger till offret. Väl utanför affären ber de sedan om att få tillbaka sedeln, och stjäl då offrets bankkort.

”Dela gärna videon, varna andra och hjälp varandra hålla koll på misstänkt beteende där ute”, skriver Efterlyst på sin Facebook-sida.

Här kan du se hur tjuvarna går tillväga för att lura äldre på pengar och värdesaker:

?VARNING: SÅ LURAS DE ÄLDRE?(Efterlyst sänds torsdag 20.00 på TV3)Tjuvarnas metoder är många – och de ger sig oftast…

Posted by Efterlyst on Sunday, 15 September 2019

Att bedragare riktar in sig på äldre är inget nytt, men de kommer hela tiden med nya metoder för att lura sina offer.

DELA gärna den här artikeln för att varna alla där ute. Ju fler som uppmärksammas på situationerna, desto mer kan vi förhoppningsvis hjälpas så att våra äldre inte behöver råka illa ut.