Varningen: Bluffartikel på Facebook kan ta över ditt konto.

De senaste dagarna har en artikel som tycks handla om en ny hemsk sjukdom dykt upp i mångas Facebook-flöden. Det ser ut som att någon av dina vänner delat artikeln och på visningsbilden till artikeln ses en person hålla fram en hand med små hål i. Rubriken lyder ”Exotisk sjukdom sprider sig över hela Europa, blir till en besatthet för många människor”. Men artikeln är falsk, rapporterar danska TV2.

Om du klickar på artikeln skickas du till en sida som ser ut att vara Facebooks login-sida och fyller du där i dina uppgifter och försöker logga in kan bedragarna komma åt din Facebook-profil. I nästa steg kommer det sedan se ut som att du delat artikeln vidare i dina vänners flöden.

Artikeln har de senaste dagarna snurrat runt i Danmark och ser då ut att vara skriven av danska TV2. Men bluffen är internationell och har även drabbat flera svenska användare.

– Har du skrivit in din användarinformation på den falska inloggningssidan bör du skynda dig att snabbt ändra ditt lösenord på Facebook. Och om du ser att någon av dina vänner delat länken på Facebook beror det på att vännen fyllt i sina uppgifter och därmed gett bedragarna tillgång till deras profiler, säger IT-säkerhetsexperten Peter Kruse från CSIS till danska TV2.

Om du ser att någon av dina vänner delat denna artikeln kan det vara en god idé att säga åt dom att genast byta sitt lösenord.

Såhär ser den falska artikeln alltså ut:

Bildkälla

falskartikel_visning

Hjälp gärna till att dela denna artikel till alla du känner så att ingen råkar klicka på den falska artikeln!

Publicerad av Newsner, gilla gärna