Varningen: falskt inkassoföretag försöker blåsa dig på pengar

Om du inte är uppmärksam kan du bli lurad på pengar. 26-årige Tommy och hans sambo Emma fick ett sms från några som utgav sig för att vara inkassofirman Svea ekonomi, som hävdade att de hade en obetald faktura som behövde regleras. 
– Intrycket i efterhand är att det här är ett väldigt genomarbetat bedrägeri. Man tänker inte alltid på vad det står när man skriver in sin kod och dessutom är man lite uppstressad när det handlar om inkasso. Man vill genast få reda på vad det handlar om och bli av med skulden, säger Tommy.

Ett genomarbetat bedrägeri, så beskriver 26-årige Skövdebon Tommy det han råkade ut för under måndagen. Han och sambon Emma fick ett sms från en avsändare som påstod sig vara inkassoföretaget Svea Ekonomi, som hävdade att de hade en obetald faktura och att de därför blivit anmälda till inkasso. Mer information om ärendet fanns att hämta i en länk i sms:et. 

Tommys sambo Emma blev nervös och klickade på länken. Hon hamnade då i en chatt där han uppmanades att föra över pengar via bank-id för att häva skulden. 
– Man blev ju lite uppstressad när man plötsligt fick ett sms om en skuld som gått till det här inkassobolaget. Och eftersom vi nyligen har flyttat tänkte vi att någon faktura kunde ha kommit bort i flytten, säger Tommy till Aftonbladet.

Emma märkte att chatten sköttes manuellt. Någon som satt där och skrev lyckades få henne att logga in på Swedbank med hjälp av sitt bank-id. 
– Hon skrev in sitt lösenord men när det var Swedbank som hon blev auktoriserad mot började vi misstänka att något inte stämde. Hade det här varit på riktigt hade det ju varit Svea ekonomi som hon auktoriserat sig mot med bank-id, säger Tommy när han pratar med Aftonbladet

Bedragaren misslyckades med sitt försök att ta dra in pengar, men händelsen skakade paret som gjorde en polisanmälan. Inkassoföretaget Svea ekonomi har publicerat en varning på deras hemsida, där de går ut med att de själva anmält bedrägeriförsöket. 
”Detta är ett bedrägeriförsök och vi uppmanar alla som har fått ett sådant sms att inte gå in på länken utan i stället kontakta oss”, skriver dem.

Tommy beskriver bedrägeriförsöket som genomarbetat. Nu hjälps vi åt att sprida informationen för att varna andra.