Varningen: Lägg på omedelbart om någon ringer och frågar ”hör du mig?”

Alla har vi våra sätt att hantera telefonförsäljare – vissa svarar artigt, vissa svarar inte alls, och vissa avvisar försäljaren i telefonen. Hör du till de som brukar svara i din telefon trots att du inte känner igen numret bör du genast tänka om. Den senaste tiden har flera fallit offer för en ny typ av bedrägeri som gör att du kan bli av med dina pengar bara genom att tala i luren. 

Om ett nummer du inte känner igen ringer och du svarar ska du vara uppmärksam. Om personen i andra änden säger något i stil med ”Hör du mig?”, ska du slänga på luren, det är med stor sannolikhet en bedragare. 

Flera fall har uppmärksammats av den nationella myndigheten FCC, Federal Communications Commission, som ansvarar för telefontrafiken i USA och nu slår larm. De berättar att bedragarna spelar in samtalet och försöker få dig att säga ordet ”ja”. När de väl har det bandat använder dem det som röstsignatur för att skapa ett muntligt kontrakt med dig, det rapporterar ABC News

De berättar bland annat 49-åriga Teresa Thomas från Minneapolis, som blev uppringd av en ung kvinna som fnissade och frågade om hon hörde henne. En stund in i samtalet märkte Teresa att rösten var inspelad och att hon höll på att gå in i en fälla så att de kunde komma åt hennes bankkontouppgifter. 

Pexels

Nu varnar myndigheterna för den nya typen av bedrägeri, och har därför listat tips på hur man undviker det

1. Först och främst: svara inte när ett nummer du inte känner igen ringer. Vill de något viktigt lämnar de ett röstmeddelande. 

2. Om du svarar och den som ringer ber dig slå koder på tangenterna, gör det inte. 

3. Om du tar emot ett samtal som du märker är en bedragare, skriv ner numret och rapportera till polisen. 

Hade jag inte vetat det här hade jag inte tänkt på att jag inte får svara ”ja” om någon i luren frågar om jag kan höra vad den säger. Dela gärna för att varna andra så att inte fler riskerar att bli lurade på sina pengar.