VARNINGEN: Så undviker du mobilbedragarnas nya taktik

Efter helgens skriverier om bedragarna som ringer bluffsamtal från Somalia verkade det som att avslöjandet skulle stoppa lurendrejarna, men istället för att vika sig så bytte de taktik. Polisen varnar nu allmänheten för att det kommer att pågå så länge det finns pengar att luras på, och det är lätt att drabbas.

Det började med att flera personer i Umeå och Skellefteåtrakten rapporterade att de fått misstänkta bluffsamtal under fredagen. Samtliga personer hade blivit uppringda av ett nummer som börjar på +252, vilket är Somalias landskod. När anmälningarna fortsatte att strömma in till polisen under helgen kopplade de in polisens nationella operativa avdelning (NOA), och snabbt stod det klart att det rörde sig om bluffmakare som försöker lura folk på pengar. 

Den person som blir nyfiken och ringer tillbaka det okända numret kommer att åka på en saftig räkning, och nu har bedragrna bytt taktik, det rapporterar Expressen

Foto: Shutterstock

Telefonnummer som startar med +248 är vad du ska passa dig för. Riktnumret kommer från Seychellerna, som är en vacker semesterort utanför Afrikas östkust. Polisen avråder nu alla från att svara eller ringa upp detta nummer. 

En tidigare våg av bluffsamtal som drabbade Sverige 2013 resulterade i att en privatperson fick en räkning på 1030 kronor till bedragarna, det berättar Expressen.  

En uppringning kan stå dig dyrt. Dela gärna för att varna andra så att bluffringningarna kan få ett slut.