Varningen: Sverige hotas av vattenbrist i sommar

I sommar kan alla svenskar få hushålla med vattnet på grund av en stor risk för vattenbrist, det bekräftar nu nio svenska myndigheter. Detta kommer att påverka industri och jordbruk men också dricksvattnet. 
– Om alla hjälps åt att spara vatten har det effekt, säger Christina Nordensten, rådgivare och projektledare för den nationella vattenkatastrofgruppen, VAKA.

Nio myndigheter, bland annat MSB och Naturvårdsverket, varnar för eventuell vattenbrist i sommar som kan leda till att vi får spara på vattnet. Anledningen är den låga mängd nederbörd som kommit de senaste två åren, som resulterat i att vi nu kan komma att hushålla med dricksvattnet. 

Först att drabbas var Öland och Gotland, men enligt Sveriges geologiska undersökning är risken för vattenbrist nu störst i östra Sverige upp till mellersta Norlland, samt inre Götaland, det skriver Aftonbladet

Enligt Christina Nordensten, rådgivare och projektledare för den nationella vattenkatastrofgruppen, VAKA, så har man aldrig varit med om detta tidigare, och nu vill myndigheterna uppmana allmänheten att tänka på sin vattenförbrukning.
– Om alla hjälps åt att spara vatten har det effekt, säger Christina Nordensten, rådgivare och projektledare för den nationella vattenkatastrofgruppen, VAKA, till Aftonbladet

Om stora delar av landet drabbas blir det brist på dricksvatten och man får köra tankbilar och ransonera. 

Detta kan du göra för att spara vatten: 

  • Låta bli att låta kranen stå och rinna.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskinen ordentligt.
  • Inte tvätta bilen hemma på gården. 
  • Låta bli att bada badkar. 
  • Låta bli att vattna gräset. 

Om folk fortsätter att slösa med vatten kan vi bli utan dricksvatten i sommar. Dela gärna för att uppmana andra att börja tänka på vattenförbukningen redan nu.