Vattenfalls fina initiativ – skänker 400 000 munskydd till vården

Bristen på skyddsmaterial har blivit akut hos landets kommuner.

Men nu, mitt i krisen, kommer Vattenfall som en räddande ängel och skänker hela 400 000 munskydd.

När det gäller att bistå med vad man kan i tider som dessa har energiföretaget Vattenfall verkligen inte legat på latsidan. Tidigare har de skänkt både plastfilm för tillverkning av ansiktsvisir och handsprit till vården.

Nu slår de till igen och skänker 400 000 munskydd som de haft liggandes på ett beredskapslager utanför Norrköping sedan fågelinfluensan 2006, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Som tur var hörde en tidigare medarbetare av sig i förra veckan och påminde om dessa.

– När min kollega hörde av sig med idén att donera dem till sjukvården nappade jag direkt. I nuläget har vi inget behov av dem hos oss på Vattenfall, medan behovet är stort på andra håll, säger Peter Ekvall som är affärsområdetschef på Vattenfall, till Aftonbladet.

vattenfall, munskydd
Foto: Jessica Gow, TT / Dan Hansson, TT/SvD/SCANPIX

”Blev väldigt glada”

Peter Ekvall hörde av sig till Socialstyrelsens krisenhet och berättade om munskydden.

– När jag ringde till Socialstyrelsens krisenhet och frågade om de ville ha våra munskydd blev de väldigt glada, säger medarbetaren Peter Ekvall.

Röda korset stod för transporten och nu är det upp till socialstyrelsens krisenhet att distribuera munskydden vidare till där de behövs som mest.

– Vi på Vattenfall är glada att de kommer till nytta. Det är viktigt att bidra med det man kan. Vi har själva en beredskapsplan som vi uppdaterar hela tiden för hur vi ska hantera coronavirusets spridning. Men vi behöver inte munskydden, säger Peter Ekvall till Aftonbladet.