Foto: Wikimedia commons/Shutterstock (genrefoto)

Växande coronautbrott bland studenter – efter vilda fester mitt i pandemin: ”Djupt olyckligt”

Smittan växer bland studenterna.

Nu har 64 bekräftats bära på coronaviruset – efter insparksfester i Västerås.

– Det hela är djupt olyckligt, säger Malin Gunnarsson, kanslichef och biträdande förvaltningschef på Mälardalens högskola, till P4 Västmanland.

På måndagen kom uppgifter från Mälardalens högskola i Västerås att uppemot 30 personer som studerar ekonomi smittats av covid-19, uppger SVT.

Utbrottet har spårats till en rad olika så kallade insparksfester, som hålls för att välkomna nya studenter till utbildningen. Dessa har hållits utanför skoltid och inte arrangerats av högskolan.

Foto: Wikimedia commons

– Vi har hela tiden under den här pågående pandemin, på alla olika sätt, påmint både studenter och medarbetare om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig dålig. Men sen har det varit aktiviteter utanför högskolans regi när ett par av våra linjeföreningar har ordnat olika typer av aktiviteter för studenter, välkomstevenemang. Då har det blivit ett utbrott av covid-19, säger hon till P4 Västmanland.

Nu har så många som 64 personer bekräftats smittade, uppger P4 Västmanland på tisdagsmorgonen.

”Risk för spridning bland sårbara grupper”

Framöver kommer alla elever på de drabbade utbildningsprogrammen att skickas hem – det blir distansundervisning från hemmen i åtminstone två veckor framöver. Även de som träffat folk som deltagit vid de fyra utpekade festerna uppmanas stanna hemma.

– Risken är ju att det här sprider sig till mer sårbara grupper, och om det sker får vi fler personer på sjukhus och fler personer som hamnar i intensivvård, säger Cherin Kamil, verksamhetschef vid infektionskliniken i Västerås, till SVT:s Morgonstudion.

Totalt har 5 880 smittade personer i skrivande stund avlidit i landet sedan pandemins start. Fram till i fredags hade 90 923 personer totalt smittats i landet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required