Vd:n Anders sadlar om och blir polis vid 60 – nu vill han inspirera andra: ”Aldrig för sent”

58-årige Anders Nilback från Göteborg sadlar om från vd till polis.

När han i december 2024 tar examen är han nästan 60 år och kammar då hem titeln som en av Sveriges äldsta nyexaminerade poliser.

Redan som 23-åring sökte Anders Nilback in till polishögskolan i Stockholm.

Året var 1988 och han blev antagen. Planen var att fullfölja den stora drömmen – men så blev aldrig fallet.

– Jag var med om en olycka och när man är med i en utredning så får man inte påbörja utbildningen. Jag fick ett temporärt avslag. Jag ansökte om dispens men fick avslag av rikspolisstyrelsen och skulle i stället få börja nästa kalenderår, 1989, berättar Anders för Newsner.

Eftersom Anders inte kunde påbörja utbildningen behövde han ett annat sätt att försörja sig. Han sökte ett jobb som säljare och fick tjänsten.

Tackade nej till polisutbildningen

Livet flöt på och när han senare fick ett nytt erbjudande om att påbörja polisutbildningen så tackade han nej.

– Jag var ung och kanske lite lättflirtad. Men jag hade en bra lön, en tjänstebil och skulle få åka åkte på konferens till Florida i USA. Jag trivdes väldigt bra med jobbet så när jag väl fick erbjudandet att börja studera så ville jag stanna kvar på det jobbet jag hade fått, säger Anders till Newsner.

Anders tänkte att han skulle söka igen de kommande åren, men den planen sköts upp – i flera decennier.

Genom åren har Anders arbetat med marknadsföring och försäljning av dagligvaror, varit vd för flera tre olika företag och skaffat familj.

År 2020 jobbade Anders som vd på ett dotterbolag till Polarbrödsfabriken men plötsligt tog livet en ny vändning.

Polarbrödsfabriken brann ner och Anders blev, som ett resultat av det, arbetslös.

– Jag började söka jobb men insåg ganska snabbt att att det inte var så lätt när man hunnit fylla 50. Jag har över 30 års erfarenhet av marknadsföring men blev ofta inte ens kallad på intervju.

Anders Nilback blir polis vid 60
§Foto: privat

Livet tog en ny vändning

Så småningom landade Anders ett nytt jobb som vd, men trots att arbetet var en ny utmaning på ett bra företag så kändes det aldrig helt rätt.

Och när han minst anade det, skulle livet ta ytterligare en vändning.

– Min spinninginstruktör, som är tre fyra år yngre än mig, berättade att han sökt in till polishögskolan och där väcktes en nyfikenhet i mig. Jag trodde att det fanns restriktioner på ålder för att söka in, men det gjorde det inte, berättar Anders.

Efter att ha samtalat med sin fru blev han lite extra pushad till att söka och snart stod han på pliktverket i Malmö för att göra sin teoretiska och praktiska prövning.

Tre veckor senare landade ett kuvert i brevlådan, där stod det att Anders hade blivit antagen.

– Jag var jätteglad men jag ska inte sticka under stolen med att det har varit tufft. Jag har inte studerat på länge och behövde lära mig om studieteknik och sådant igen. Jag har en liten annorlunda strategi än många andra då jag inte är så bra på teknik, men jag printar ut papper och skriver i mina block och det fungerar för mig, säger Anders till Newsner.

Vill inspirera andra

Om cirka ett år ska Anders göra sin aspirant och har som mål att klara av den på sex månader, vilket gör att han kommer bli nyexaminerad polis tre månader innan han fyller 60.

Att Anders Nilback sadlar om till polis vid 58 års ålder har väckt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Själv är han förvånad över reaktionerna.

– Det har varit väldigt väldigt mycket positiva reaktioner efter tidningsartiklar, radiointervju och t.o.m. efter TV4 Nyhetsmorgon, det hade jag aldrig väntat mig. Jag har inget behov av att synas men om det här kan göra att fler vågar utbilda sig och byta bana när man ha 10, 15 år kvar i yrkeslivet så tycker jag att det är jätteroligt. Det är aldrig för sent, säger Anders.

Han tillägger:

– Jag kommer aldrig bli en polis som syns i sociala medier eller bloggar, jag vill inte göra en stor grej av att jag har tackat ja till utbildningen. Men kan man hjälpa någon annan att våga så är jag nöjd, det behöver inte bara vara att söka till polisutbildningen utan till alla olika yrken.

Anders Nilback blir polis vid 60

Några kanske tror att Anders ålder är till hans nackdel, men själv tror han att den har många fördelar.

– Jag hade förmodligen varit en bättre polis rent fysiskt när jag var 25, men jag har mer livserfarenhet idag och tror att det kan göra det lättare för mig när jag möter människor i yrket.

Drömmen är att jobba som områdespolis på Hisingen i Göteborg och arbeta brottsförebyggande, på sikt hoppas han kunna jobba med utredningar som rör våld i nära relation vilket Anders kommer att göra redan till sommaren då han fått sommarjobb som utredare på denna avdelning.

I framtiden hoppas han också att fler branscher ska vara mer öppna för att anställa människor i alla åldrar.

– Idag är man nästan ute i kylan när man fyllt 40-50, det tycker jag är väldigt synd. Jag tror alltid på att kombinera både kön och ålder. Medelåldern i min klass är 25 och jag lär mig jättemycket av dem, jag hoppas att de kan lära sig någonting av mig också, säger Anders Nilback.