Veterinären Annas vädjan – låt husdjur få somna in i lugn och ro i hemmet : ”En speciell stund”

Att ta farväl av sitt älskade husdjur är en smärtsam stund som man minns för alltid. Ett tillfälle som bör vara lugnt och trygg för alla inblandade, det tycker i veterinären Anna Britvina som vill erbjuda möjligheten att avliva djur i hemmet.

Det värsta med att ha husdjur är att man en dag kommer behöva ta farväl av dem på ett eller annat sätt. En smärtsam stund där allt man vill är att få en lugn och trygg sista stund tillsammans.

Men många gånger kan det vara allt annat än just lugnt och fridfullt.

Att avliva ett djur på klinik innebär många gånger att man måste möta andra djur och djurägare i väntrummet, något som kan vara stressande både för djur och människa.

LÄS MER: Svenska hunden Molly röntgas efter problem i munnen – då gör veterinären en skräckinjagande upptäckt

”Kändes inte bra”

Veterinären Anna Britvina uppmärksammade problematiken och kände att hon ville erbjuda något annat.

– Jag jobbade tidigare på en klinik i Lund och hade bokade avlivningar. Men det kändes inte rätt, säger Anna Britvina till Newsner och tillägger:

– Jag förstår om man inte vill vara bland folk om man är ledsen, djuren kanske blir distraherade eller stressade av andra djur, allt ska gå snabbt. Det känns bara inte bra, säger veterinären Anna Britvina.

Anna Britvina, hund
Foto: Privat/ Shutterstock

Avlivning i hemmet

Nu vill Anna erbjuda hembesök för avlivning, så att både djurägare och husdjur ska få en fin sista stund tillsammans.

– Jag tycker det är viktigt. Vi ser på våra husdjur som familjemedlemmar idag och försöker göra det så bra för dem under hela deras liv. Och den där allra sista stunden minns man kanske lite extra, och då kanske man ska få möjligheten att göra den så bra som möjligt, säger Anna till Newsner.

LÄS MER: Hunden Pelle fick svårt att andas med nekades vård hos veterinär – dog i bilen: ”Måste få ett slut”

Ett fint minne

Anna har inte planerat hur hembesöken ska se ut i detalj, då hon vill ge mycket utrymme till djurägaren. Men hon vill kunna erbjuda djurägaren att få med sig ett fint sista minne.

– Jag vet inte till 100 procent vad det skulle kunna vara just nu, men kanske ett tassavtryck eller någonting liknande. Det är en speciell stund, säger hon till Newsner.

Anna planerar att börja med hembesöken framåt sommaren men redan nu är det flera som hört av sig och behövt hjälp.

– Det känns såklart bra att behovet finns, bra att folk tänker på det här tycker jag, säger Anna till Newsner.

Exit mobile version