Veterinärens varning till alla hundägare – dödsfällan i skogen som få känner till: ”Förödande”

Att ta med sig hunden ut i skogen är bra för båda parter. Kropp och själ får frisk luft och rörelse och man kan lägga alla måste åt sidan.

I alla fall nästan. För nu menar veterinären Christophe Bujon att det finns några saker du måste hålla koll på även där. Om inte så kan det få förödande konsekvenser för hunden.

En hund mår bra av att vara ute i naturen och just i skogen kan det finnas mängder av spännande saker att nosa på. Och vips blir promenaden motion för både kropp och hjärna.

Men även om det känns som att man kan släppa tyglarna en aning ute bland mossa och gran så finns det några saker man bör hålla koll på som hundägare.

Generellt är svamp som är farlig för människor även farlig för hundar.

Foto: Tv4/ Shutterstock

Svampar som Champinjonfjällskivling, Pärontråding och Topptråding, är extra farliga och hälften av alla fall där hundar blivit sjuka beror på att det käkat trådingar. 

– Det är ofta för att de luktar väldigt gott. De kan lukta päron, mandel och honung. Men 70 procent innehåller ett gift som heter Muskarin. Det är inte jättefarligt men man kan faktiskt dö av det om man får i sig tillräckligt stor mängd, säger Christophe till Nyhetsmorgon.

”Kräkning och diarré”

När hunden fått i sig de giftiga svamparna kommer ofta symptom som dreggling, tårproduktion, små pupiller, kräkningar och diarré. 

Enligt Christophe finns det motgift men innan behandling är det viktigt att veta att det är just muskarin som hunden förgiftats av.

Andra svampar som vit flugsvamp, lömskflugsvamp och gifthättinng är också farliga.

När hunden får i sig de svamparna får den efter några timmar kräkningar och diarré, men sen blir de bra.
– Det kallas falsk återhämtning och man tror att det inte var så farligt. Men sen efter några dagar kommer en total organsvikt, säger Christophe Bujon.

”Förgiftar sig själv”

Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt identifiera vilka svampar hunden har ätit så att man vet exakt vilken behandling som ska sättas in.

– Giftet tas upp i tarmen, det tråkiga är att det utsöndras sedan i gallan, och tas upp igen, så det blir som ett kretslopp som är förödande. För att hunden förgiftar sig själv, säger han till Nyhetsmorgon.

Men det är inte bara i skogen som hundarna kan förgiftas av svamp. Även i trädgården kan svamp dyka upp och då gäller det att kolla upp vilken sort som växer där.

Se mer av svamparna i videon nedan:

https://www.tv4.se/artikel/6aPI78ap1wFSvmvMLSQpDr/veterinaeren-varnar-svamparna-som-aer-extra-farliga-foer-din-hund?utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=nyhetsmorgon&linkId=136764089&fbclid=IwAR3gKhDTLdfGWSLRh2CHY_JIW1VymOhfAWSRCLq4WemB5rq6OCVDRroHsmQ

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required