Hundratals miljoner liv kan räddas om snuskriget stoppas. 53 hälsospecialister i öppet brev.

Snus och e-cigg kan rädda hundratals miljoner liv.
Men WHO:s krig mot snus, e-cigaretter och andra alternativ till rökning – kan stoppa 2000-talets viktigaste hälsoinnovation.
Det här menar 53 av världens främsta hälso- och nikotinspecialister i ett brev till WHO.

I Sverige säljs snuset lagligt – men i resten av EU och i många andra länder är det förbjudet.
Däremot väntas snuset få ytterligare prishöjningar i Sverige, vilket gör att en snusdosa nu kan bli dyrare än ett paket cigaretter.
Det är ett problem för världens folkhälsa att alternativ till rökning motarbetas av världshälsoorganisationen WHO, menar 53 hälso- och nikotinspecialister och skriver ett brev till organisationen.
– Vi har vetat i många år att folk röker för nikotin, men dör på grund av röken, skriver de i brevet.
– Den stora majoriteten av alla dödsfall kopplade till tobak handlar om att partiklar av tjära och giftiga gasar sugs in med röken i lungorna.
Bland de 53 specialisterna är fyra verksamma i Sverige: doktor Karl Fagerström, doktor Anders Milton, professor Tony Axéll och doktor Lars Ramström.

Rökning är ett av de allvarligaste hälsoproblemen just nu. Där är experterna och WHO överens. WHO har slagit fast att upp till en miljard människor riskerar att dö en för tidig död på grund av rökning under 2000-talet.
Så det står mycket på spel.
Men hur det ska förhindras – där går åsikterna isär.

Medan WHO verkar vilja slå hårt mot alla former av tobak menar författarna av brevet att ”vi är obevekliga i att hitta alla praktiskt möjliga, etiska och lagliga sätt för att lätta denna börda”.
Författarna menar att det just nu pågår en snabb utveckling av nikotinprodukter som effektivt kan ersätta cigaretter – men med mycket låga risker. Här nämner de e-cigaretter, snus och liknande produkter.

Bakgrunden är att e-cigaretterna kommit starkt den senaste tiden och WHO väntas, enligt läckta dokument, driva igenom att samma restriktioner ska gälla e-cigaretter som övrig tobak. WHO:s rekommendationer är viktiga då de påverkar regleringar i många länder.
Från anti-rökorganisationer vill man påpeka att det finns risker med e-cigaretter och att det saknas forskning kring effekterna.
– Det finns risk att e-cigaretter leder till en åternormalisering av rökning och ett stort steg tillbaka i kampen för ett rökfritt samhälle, skriver doktor Matz Larsson och doktor Lovisa Högberg i Läkartidningen.

Men specialisterna i det öppna brevet menar att när så många liv står på spel måste man vara mer pragmatisk.
– Även om de flesta av oss skulle föredra att folk skulle sluta röka och sluta använda nikotin helt och hållet så visar erfarenheten att de flesta inte kan eller inte väljer att ge upp nikotin utan fortsätter att röka om det inte finns ett säkrare alternativ som är acceptabelt för dem, skriver de.
– De här produkterna skulle kunna utvecklas till en av de viktigaste hälsoinnovationerna under 2000-talet och kanske rädda hundratals miljoner människoliv.
Statistiken från Sverige verkar ge dem rätt. Här snusar många men bara 14% röker – lägst i Europa.

Vad tycker du om detta? Dela på facebook om du också tycker det här är viktigt.