Foto: TT/Youtube

Victorias känslosamma ord – till hjältarna i vården: ”Från hjärtat på mig”

Här är kronprinsessan Victorias känslosamma tal till Sveriges vårdpersonal.

Orden hyllas nu av folk i hela landet.

”Så fint, uppskattad av oss i vården”, skriver en person i kommentarsfältet.

De har stått i frontlinjen hela året – i kampen mot coronaviruset.

Vårdpersonal över hela Sverige och världen har svettats och slitit medan hela planeten ställt om sina liv till följd av pandemin. Den svenska strategin utgår ifrån att vården inte ska bli alltför ansträngd, och statsepidemiolog Anders Tegnell har hela tiden talat om att ”plana ut kurvan”.

Totalt har 6 022 personer avlidit efter att ha smittats av covid-19 i Sverige sedan pandemins början.

Kronprinsessan invigde digitala Vårdgalan

Varje år arrangeras Vårdgalan för att uppmärksamma hjältarna inom vården – så även detta mycket speciella år. Den här gången med extra tyngd.

Sveriges blivande drottning, kronprinsessan Victoria, invigde galan som i år förstås arrangerades digitalt.

”Det här året – med den pandemi som fortfarande råder – har satt vårt samhälle på prov. Inte minst sjukvården och alla er som arbetar i den. Under den här tiden har jag fått möjligheten att träffa sjuksköterskor och andra vårdanställda runtom i Sverige. De har generöst delat med sig av sina erfarenheter. Och jag har varje gång slagits av den enorma professionalitet som kännetecknar er yrkeskår”, sade kronprinsessan i talet.

KALMAR 20200207 Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Patienten på bilden har inget med coronaviruset att göra, Foto: Mikael Fritzon / TT

Hon fortsätter:

”När pandemin slog till var det många av er som från en dag till en annan fick kasta er in i helt nya arbetsuppgifter – ibland under väldigt tuffa förhållanden och med risk för er egen, och era familjers, hälsa. Ni fick arbeta med en sjukdom som vi inte visste så mycket om – mer än att den var livsfarlig – och som vi fortfarande försöker komma underfund med. Ni gjorde det, och ni gör det – målmedvetet, plikttroget och lojalt. Med fokus på patienternas bästa”, säger Victoria i sitt tal.

Kronprinsessan förklarade att hon tror coronapandemin fungerat som en ögonöppnare för många människor. Att vår sjukvård måste vara robust – eftersom människolivet är skört.

Foto: Kungahuset/Youtube

”Att bemöta en kris av den omfattning som covid-19 innebär – det är en stor bedrift. Att samtidigt klara av att utveckla och förbättra vården – det är särskilt imponerande. Därför är jag väldigt glad för den här möjligheten att skicka en hälsning till alla er som är med och firar årets Vårdgala”, sade Victoria.

Till de nominerade riktade Sveriges blivande drottning en särskild hälsning – och berömde dem för sitt engagemang, ork och mod.

”Det modet kan vara skillnaden mellan ett liv som tar slut i förtid och ett liv som får en ny chans. Det har jag själv sett, på nära håll, och jag vet hur mycket det betyder: Det betyder allt”.

”Så, från hjärtat på mig och väldigt många andra i vårt land: Ett varmt tack för allt ni gör. Jag önskar er all kraft ni behöver i ert fortsatta viktiga arbete”, sade Victoria.

Här kan man läsa hela kronprinsessans tal.

Efteråt har många människor hört av sig i kommentarsfälten på sociala medier och hyllat Victorias starka tal.

”Så fint, uppskattad av oss i vården”, skriver en person i kommentarerna på hovets officiella Instagram-sida.

”Vår kronprinsessa är bäst”, skriver en annan.

”Stor eloge till alla i vården. Så fint tal kronprinsessan Victoria”, skriver en tredje.

Dela gärna vidare om du likt kronprinsessan vill uppmärksamma våra hjältar inom vården lite extra!

Här nedan kan du se hela Vårdgalan 2020, som arrangeras av Vårdförbundet i efterhand.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required