Victorias starka ord – om flyktingströmmarna: Detta säger hon

Här är kronprinsessan Victorias starka ord om flyktingströmmarna på 1990-talet.
I ett invigningstal i Bosnien och Herzegovina talade hon om flyktingarna som kom till Sverige, skriver Svensk damtidning.

Kronprinsessan Victoria är just nu på plats med prins Daniel i Bosnien och Herzegovina. Det är ett noga inplanerat besök under flera dagar. Kronprinsessparet anlände till huvudstaden Sarajevo på tisdagen och väntas stanna till torsdagen.

”Syftet med besöket är att stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. Teman som berörs under besöket inkluderar klimat, miljö, hållbar utveckling, innovation och entreprenörskap samt ungdomars deltagande”, skriver hovet om besöket på sin hemsida.

Victoria och Daniel på plats för besök i Bosnien och Herzegovina

På onsdagen deltog Victoria och Daniel vid en trädplanteringsceremoni tillsammans med Bosnien och Herzegovinas minister för utrikeshandel och ekonomiska relationer samt flera andra lokala representanter från landet.

SARAJEVO 20191106 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel under besˆket hos presidentrÂdet i Sarajevo. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT

Samtidigt höll Victoria också ett tal – där hon bland annat passade på att hylla alla de flyktingar som kom till Sverige från just Bosnien och Herzegovina under kriget på Balkan i början på 1990-talet, skriver Svensk damtidning.

Victoria höll tal

Den svenska delegationen deltog i konferensen ”Smart growth for the new climate reality” där kronprinsessan höll invigningstal i landets parlament.

Enligt Svensk damtidning tackade Victoria i sitt tal för det varma mottagandet som de känt sedan de kom till landet, och påtalade också de starka band som finns mellan länderna både på statlig nivå men också mellan våra invånare.

Dessutom passade kronprinsessan Victoria på att omnämna alla de flyktingar som kom till Sverige från just Bosnien och Herzegovina under kriget på Balkan under 1990-talet.

Fotot är taget utanför Rijeka i Kroatien under Jugoslaviska krigen i början på 1990-talet. Foto: AP Photo/Rudi Blaha/TT

”Under åren har förhållandet mellan våra länder utvecklats och fördjupats: På 1990-talet kom cirka 60 000 bosniska flyktingar till Sverige”, sade Victoria i sitt tal, enligt Svensk damtidning, ungefärligt översatt från hennes engelska tal.

Hon fortsatte:

”Många av dem stannade för att bygga nya liv för sig själva och sina familjer. Men med hårt arbete och stor rådighet hjälpte de också till att bygga Sverige till ett starkare och mer dynamiskt samhälle. I dag bor det cirka 100 000 människor av bosnisk härkomst i Sverige, inklusive ledande politiker, artister och idrottare.”

På torsdagen fortsätter Victorias och Daniels späckade schema i landet – då ska de bland annat besöka Trebevic för att träffa ungdomar och delta i en workshop.

”Workshopen arrangeras av svenskfinansierade organisationen Center for Promotion of Civil Society (CPCD) och belyser frågor kring miljö och nedskräpning i naturen”, skriver hovet på sin hemsida.

View this post on Instagram

🇯🇵 I dag närvarade Kungen och Kronprinsessan när den 126:e Kejsaren av Japan officiellt tillträdde Krysantemumtronen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Det nya Kejsarparet, Kejsar Naruhito och Kejsarinnan Masako, har efterträtt Kejsar Akihito och Kejsarinnan Michiko, som i maj abdikerade av hälsoskäl. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kejsar Naruhitos tronbestigningsceremonier består av en rad olika ceremonier som hålls under året. Vissa av dessa är statsceremonier och andra av mer religiös art. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dagens ceremoni, kallad ”Sokuirei-Seiden-no-Gi”, var en statsceremoni under vilken Kejsaren officiellt tillkännagav för utländska och inhemska gäster att han bestigit tronen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Under kvällen närvarade Kungen och Kronprinsessan tillsammans med andra utländska gäster vid en hovbankett, ”Kyoen-no-Gi”, under Kejsarparets värdskap i det Kejserliga palatset. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Under dagens högtidliga tillställningar bar Kungen Japans högsta orden: Kejserliga Krysantemumorden i kedja. Kronprinsessan bar, i band över bröstet, storkorset av samma orden. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tronskiftet har även inneburit att man gått in i en ny period i den japanska tideräkningen. Den nya perioden kallas "Reiwa”, vilket ungefär betyder harmoni. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: SPA (1 och 2), Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo (3) och Imperial Household Agency (4)

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Dela gärna vidare om du är stolt över vårt kronprinsesspar!

TV: 10 anledningar att vi älskar prins Daniel