Viktigt meddelande från norska kungahuset – om 17 maj

På grund av coronaviruset kommer firandet av Norges nationaldag den 17 maj inte vara som vanligt. Det meddelar det norska kungahuset i ett pressmeddelande på deras hemsida

Många event och arrangemang har ställts in, ändrats om eller skjutits upp på grund av coronaviruset.

Detsamma gäller för Norges nationaldag där ingenting blir sig likt i år. Inte ens det kända barntåget där runt 30 000 barn brukar vandra på led genom Oslo, med flaggor och blåsorkestrar kommer bli av. Inte heller blir det några stora fester vid skolor och universitet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men lite firande ska det bli ändå.

Under torsdagen meddelade Norska kungahuset att en livesändning från Slottsplatsen kommer att ske klockan 13.00 i samband med att hela Norge sjunger landets nationallåt ”Ja, vi elsker dette landet”.

”Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps, Det Norske Solistkor samt representanter från andra körer kommer vara på plats. Detta kommer vara en nationell händelse som sänds till alla norska medier via NRK. Händelsen är inte öppen för allmänheten”, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver de också att anledningen till att ingen får vara på plats är risken för smittspridning. Man påminner också om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undvika stora sammankomster.