Vladimir Putins attack på Greta Thunberg: ”Har manipulerats”

Greta Thunberg har hyllats av ledare över hela världen, bland dessa Barack Obama och Angela Merkel.

Men den ryske presidenten Vladimir Putin är av en annan åsikt – och kritiserar henne hårt.

Enligt TT kallar han Thunberg för ”manipulerad tonåring”.

Greta Thunberg har spenderat den senaste månaden i Nordamerika. Under sin långa vistelse har hon bland annat talat under FN:s klimatmöte, ett tal som fick stor spridning världen över.

Greta Thunberg i Nordamerika

Förra helgen var hon på plats i Montreal för en klimatdemonstration och träffade då bland annat premiärministern Justin Trudeau.

För närvarande är den 16-årige klimataktivisten på väg mot Santiago och under det senaste året har hon hyllats av stora världsledare så som Barack Obama och Angela Merkel.

Bildkälla: Youtube

Tidigare i veckan blev Thunberg inbjuden till Ryssland för att tala i det ryska parlamentet.

Vasily Vlasov, vice ordförande för statsduman vilket är det ryska parlamentets underhus, ska då ha skickat ett brev till Thunberg och bjudit in henne.

Bjudits in till Ryssland

24-årige Vlasov är även ordförande för dumans utskott för naturressurser, och välkomnar nu Thunberg att tala i Moskva.

”Jag bjuder in dig till att tala till de ryska yngre i durman på ett datum som passar dig. Jag är medveten om de ryska ungdomarnas oro för globala klimatfrågor och hur svårt det kan vara för vuxna politiker att fatta beslut, till och med i sådana avgörande frågor. Vi i den yngre generationen kan inte längre vara tysta när det gäller vår framtid, och vi kommer inte acceptera att vi är dömda till utrotning”, skriver Vlasov i brevet, som skickats till Sveriges ambassad i Ryssland samt ambassadören Malena Mård, enligt Moscow Times.

Russian President Vladimir Putin speaks during his meeting with Chinese Premier Li Keqiang in Kremlin, Moscow, Russia, Wednesday, Sept. 18, 2019. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Men den ryske presidenten Vladimir Putin är däremot inte särskilt imponerad av Greta Thunberg.

Vladimir Putins attack på Greta Thunberg

I ett anförande på en energikonferens kritiserar hon den svenska klimataktivisten och beskriver henne som en illa informerad tonåring.

Vidare menar han att hon ställer orealistiska krav och att hon har manipulerats.

– Gå och förklara för utvecklingsländer varför de ska fortsätta leva i fattigdom och inte bli som Sverige, säger den ryske presidenten enligt TT.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!