Vrede mot pensionerna – så förlorar de 4 500 kronor i månaden: ”Systemet levererar inte”

Fyra av tio svenskar känner oro för att pensionen inte ska räcka till i framtiden.

Nu visar det sig att nyblivna pensionärer i dag förlorar 4 500 kronor i månaden, jämfört med hur det såg ut kring millennieskiftet.

Detta enligt en undersökning av fackförbundet Forena, skriver Aftonbladet.

Forena är ett fackförbund som är specialiserat på försäkringsbolag, närstående banker och försäkringsmäklare.

De har genomfört en opinionsundersökning kring pensionssystemet och svenska folkets uppfattning av densamma.

Och siffrorna är dystra.

Foto: TT

”Svenskarnas förtroende för det allmänna pensionssystemet är lågt. Och de har större förväntningar på pensionen än vad som hittills levererats. Därför är det inte förvånande att många, 4 av 10 känner oro inför framtiden att pensionen inte ska räcka till”, skriver Forena i ett pressmeddelande.

Enligt fackförbundet hade nyblivna pensionärer kring millennieskiftet en allmän pension som motsvarade 61 procent av slutlönen.

I dag är motsvarande siffra nere på 47 procent, enligt fackförbundets beräkningar. Sedan dess har livslängden ökat och systemet har inte hängt med.

”Hittills har en genomsnittlig löntagare gjort en pensionsförlust på 4 500 kronor per månad”, skriver Forena.

Foto: Shutterstock

Åtta av tio ger tummen ner

I en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Forena visar det sig att omkring åtta av tio svenskar menar att det offentliga ersättningssystemet ger pensionärerna en låg ekonomisk standard. Bara åtta procent av de tillfrågade menar att systemet är bra som det är i dag och bör behållas.

”Föga förvånande upplever därför fyra av tio svenskar stor oro inför framtiden över att pensionen inte kommer att räcka till för att förverkliga sina förväntningar på ålderns höst”, skriver Forena.

Undersökningen gjordes bland allmänheten där 1 067 svarade på frågor.

– Det här systemet levererar inte som det var tänkt, säger den samhällspolitiske chefen på Forena Håkan Svärdman, till Aftonbladet.

Han efterlyser nu höjning av åldersgränsen och pensionsavgifterna samt nya tag kring socialförsäkringssystemet.

I dag ligger pensionsavgiften på 17,21 procent. Det är i den så kallade pensionsgruppen där flera riksdagspartier ingår som beslut fattas.

– Ett första steg är att partierna åtminstone kommer överens om en höjning till den nivå som det var tänkt från början, det vill säga 18,5 procent, säger ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi (S) till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required