Vreden mot ICA:s stora förändring: ”Klar försämring för kunderna”

ICA gör om sitt bonussystem.

Då rasar kunderna.

Nu fylls matjättens Facebook-sida med missnöjda kommentarer.

”ICA har verkligen räknat ut hur dom ska ”slippa” betala ut någon bonus till sina ”stammisar”, skriver en kund.

Det blir ingen bonus för den ICA-kund som inte kommer upp i 2 000 kronor i månaden.

Matjättens nya bonussystem, som fått namnet ”ICA Stammis”, kritiseras nu hårt av kunderna. På sociala medier visar folk sitt missnöje.

”Nu blir det ännu bättre att vara kund på ICA”, skriver bolaget i sin reklamfilm.

Foto: Karl Melander, Björn Lindgren/TT

”Kan leda till ökad köphets”

Men det verkar som om kunderna inte riktigt håller med i den beskrivningen. På företagets Facebook-sida fylls nu kommentarerna med missnöjda kunders åsikter.

”Det känns som en klar försämring. Det kan också leda till ökad köphets (vilket är bra för affären men inte för klimatet) samtidigt som folk struntar i att handla på ICA på grund av att man aldrig kommer komma upp i de 2000kr. Innan så var det en glad liten bonus att få 25kr men jag kommer definitivt inte trigga upp det i 2000 bara för att få ynka 25kr. Ser faktiskt inte anledningen till att ha ett ICA-kort mer än för att kunna självscanna”, skriver en kund på ICA:s Facebook-sida.

LÄS MER: ICA-reklamen var bättre förr – hur många minns den här klassikern?

Många kunder är missnöjda med det nya systemet som kunderna samlar på sig per månad. Vid varje månadsskifte räknas sedan poängen ihop. De kunder som har samlat minst 2 000 poäng får bonus. Men de som inte handlar för 2 000 kronor, alltså 2 000 poäng, får ingen bonus alls.

Foto: ICA pressrum

”Stammispoängen samlar du in månadsvis, från första till sista dagen i kalendermånaden. När månaden är slut räknar vi ihop dina poäng. Om du har mer än 2 000 poäng förvandlar vi dem till bonus. Stammispoängen gäller en månad, sen börjar räkningen om igen”, skriver ICA på sin hemsida där de förklarar det nya systemet.

Detta har väckt kritik från hundratals kunder som vädrar sitt missnöje på bolagets Facebook-sida.

”ICA har verkligen räknat ut hur dom ska ”slippa” betala ut någon bonus till sina ”stammisar”. Kanske dags att byta butik nu. Klar försämring för kunderna”, skriver en missnöjd kund i kommentarerna på Facebook.

ICA-kundernas vrede mot nya ”Stammis” – här är matjättens svar

Flera matkunder är också besvikna då de tolkar det som att det nya systemet kan komma att försämra för ensamstående hushåll.

”Uppfattar det som att ni dissar alla landets singelhushåll med denna ändring. Hyggligt”, skriver en kund i kommentarsfältet på Facebook.

Som svar på singelkritiken menar företaget att gränsen sänkts för poäng.

”Vi har sänkt gränsen för bonus från 2500 poäng till 2000, dessutom får du nu 20 poäng extra varje gång du handlar med ett ICA-kort”, skriver ICA som svar.

Foto: ICA pressrum

Andra är kritiska till att det nya systemet börjar om från noll vid månadsskifte.

”Så om jag har 1999 poäng sista dagen i månaden så får jag ingen bonus och har 0 poäng första dagen på nästa månad?”

LÄS MER: ICA:s superdrag för miljöns skull

En annan person är missnöjd med namnet: Stammis.

”Ett hån mot oss som lider av stamning. Stammis? Jodå, det har man hört livet igenom”, skriver en person i kommentarerna som får svar direkt från ICA:

”Det är väldigt olyckligt att du upplever namnet på vårt lojalitetsprogram på det viset. Vi tycker att stammis på ett bra sätt speglar hur vi ser på er ICA-kunder. För oss är en stammis en stamkund och någon som man träffar lite oftare, känner och belönar lite extra”, skriver företaget i ett svar.

I videoklippet nedan förklarar matjätten sitt nya bonussystem:

Vad tycker du om ICA:s förändring? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Recept: Supersmarriga potatisbakelser