WHO hyllar Sveriges coronastrategi: ”Kan vara en framtida modell”

Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset har fått utstå mängder med kritik. Men nu lyfter Världshälsoorganisationen (WHO) fram som ett bra exempel.

Varje dag matas vi med nyheter om coronaviruset och vad den gör med världen. På samma vis rapporteras det om Sveriges strategi för att bekämpa viruset och huruvida det är en bra eller dålig väg att gå.

Den svenska vägen som är öppen och bygger på tillit och förtroende sticker ut i jämförelse med många andra länder. Och för det har Sverige fått kritik.

Men nu börjar skutan vända. Den senaste tiden har allt fler berömt Sverige för sitt sätt att hålla huvudet kallt i kaoset.

Foto: ​Salvatore si Nolfi TT/ ​​Janerik Henriksson/TT

Nu har Sverige även fått medhåll från Världshälsoorganisationen, WHO. Under en tv-sänd presskonferens på onsdagskvällen lyfter Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, fram Sverige som ett föredöme för andra länder, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Jag tror att Sverige representerar en framtida modell. Om vi vill återgå till ett samhälle utan nedstängningar måste samhället anpassa sig under en potentiellt lång tidsperiod inom vilken våra fysiska och sociala relationer måste anpassas efter virusets närvaro, säger Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus berättar att uppfattningen om att Sverige låtit smittan att sprida sig är direkt felaktig. Och berättar vidare om åtgärderna som Sverige har vidtagit.

– Vad de har gjort annorlunda är att de har förlitat sig på relationen till sina medborgare, och på sina invånares förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering.

Mikael Ryan tillägger vikten av att vara medvetna om att viruset är närvarande och att alla måste göra vad de kan för att minska smittspridningen.

– Jag tycker att det kan finnas lärdomar att dra från våra kollegor i Sverige. Jag vill återigen understryka att Sverige inte har undvikit att kontrollera covid-19, utan antagit en väldigt stark strategisk linje att kontrollera covid-19 i alla delar av samhället, säger Mikael Ryan.