WHO pekar ut Sverige som riskland – nu slår Anders Tegnell tillbaka mot kritiken: ”Total feltolkning”

Världshälsoorganisationen, WHO, pekar ut Sverige som särskilt riskland vad gäller smittspridning av coronaviruset. Nu slår Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tillbaka mot kritiken.

WHO har utfärdat en särskild varning för elva europeiska länder på grund av coronavirusets smittspridning.

Länderna som pekas ut av WHO är Sverige, Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera.

Pressas till bristningsgränsen

WHO menar att det i dessa länder finns en risk att hälso-och sjukvården kommer få det riktigt tufft i höst när den årliga säsongsinfluensan slår ut, så tufft att de kan komma att pressas till bristningsgränsen.

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna, säger WHO:s Europaansvarige Hans Henri Kluge.

”Absolut allvarligt”

Men Anders Tegnell håller inte med organisationen. I stället riktar han kritik mot WHO.

– Det är tyvärr en total feltolkning av datan, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Anders Tegnell menar att de antal fall som man nu hittar i Sverige beror på att landet testar mycket mer än tidigare medan de andra länderna som WHO varnat för är länder som är i början på sin epidemi.

Foto: Johan Nilsson, TT/Magnus Andersson,TT

Tegnell säger vidare att han tycker att WHO borde ringt Folkhälsomyndigheten i Sverige för att få en mer nyanserad bild av situationen i sjukvården istället för att peka ut Sverige som ett särskilt riskland.

– Det är absolut allvarligt. Särskilt i den här situationen när det pågår mycket diskussioner om vilka länder man kan resa till och inte, då är den här typen av uttalanden väldigt olyckliga, säger han till SVT Morgonstudion.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required