Wilma Gerklevs häst attackerades av hund i Umeå
Wilma Gerklev och hästen Cubata

Wilmas häst attackerades hänsynslöst i blodig attack av aggressiv hund – nu vädjar hon till ägare: ”Förstå vad du har i kopplet”

När kusken Wilma Gerklev tränade sin häst Cubata på travbanan i Umeå slutade allt i en mardröm.

Plötsligt attackerades Cubata av en lösspringande hund.

Idag, över en vecka efter attacken vårdas hon fortfarande på sjukhus.

Det var den fjärde april som livet förändrades drastiskt för kusken Wilma Gerklev och hennes tvååriga sto Cubata.

Wilma var ute på travbanan i Umeå och tränade sin häst när de plötsligt attackerades av en hund som kommit lös.

– Jag ser att en hund springer dram till hästen, men det är inte ovanligt. Det händer ibland att hundar kommer fram, men jag reagerade på att den här hunden var tyst. Efter det går allt så snabbt, min häst faller ihop på frambenen men lyckas ta sig upp, säger Wilma till Newsner.

Wilma inser snabbt att den här hunden inte har kommit fram för att hälsa.

– Jag ser hur hunden hoppar upp mot henne för att hugga så jag försöker smacka på henne så att hon börjar springa och ta sig därifrån.

Trots den aggressiva hunden lyckas Cubata lyssna på Wilma och börjar springa.

– Hunden hänger på ganska bra och mitt i all kalabalik försöker jag få någon form av sinnesro för att få oss därifrån och tar sikte mot stallet, säger Wilma.

För att ta sig till stallet behöver Wilma göra en skarp sväng, vilket också innebär att hon behöver sakta in.

– Då hinner hunden ikapp igen och fortsätter attacken på hästen. Cubata faller omkull ännu en gång men tar sig upp igen. Då känner jag att jag börjar få panik, berättar Wilma för Newsner och tillägger:

– Vi närmar oss stallet och jag skriker till mamma att stänga stalldörrarna men vi hinner knappt upp på stallgången innan hunden är ikapp.

Hunden går till attack igen och Wilma kastar sig av vagnen för att försöka få bort hunden.

– Cubata hoppar längre och längre in i stallet men det tar stopp i andra änden och där hänger hunden mer eller mindre i hennes ben.

Wilma Gerklev och hästen Cubata
Foto: Privat

Blod överallt

Det är blod överallt och Wilma gör allt hon kan för att försöka få hunden att släppa, men den reagerar inte. Även hundens ägare kommer in i stallet för att hjälpa till men det går inte.

– Till slut tappar min häst balansen och faller ihop. Hundägaren hamnar då under hästen så jag måste skifta fokus och försöka få bort hästen från hundägaren, säger Wilma.

Till slut lyckas Wilma få Cubata att rulla runt och hundägaren får tag på sin hund och kravlar ut genom stalldörren.

– Det är bara blod överallt och det börjar gå upp för mig vad som har hänt, säger Wilma.

Men mardrömmen är inte över. Plötsligt krafsar hunden på dörren och lyckas ta sig in i stallet ännu en gång och precis som innan fortsätter den attackera hästen.

– Den här gången får vi bort hunden snabbare och när hundägaren fått ut hunden lyckas vi låsa och börja ta hand om Cubata, berättar Wilma.

Wilma och de andra på på platsen försöker få av Cuabata all utrustning och försöka stoppa blödningen.

– Det forsar blod men så fort vi närmar oss hennes ben så får hon panik. Fler människor kommer till platsen och ringer både ambulans och veterinär. Det är väl då efterarbetet börjar egentligen. Kaoset avtar.

Opererades i fyra timmar

Cubata fördes till Ultuna där hon opererades i fyra timmar. Veterinärerna har lyckats lappa ihop benet men hon har fortfarande många öppna sår.

– Det fattas helt enkelt för mycket så det går inte att sy ihop, säger Wilma och tillägger:

– Hon får smärtstillande dygnet runt och hålls upp av linor och mår efter omständigheterna bra. Men igår fick vi beskedet att det veterinärerna var rädda för har hänt, ett av såren har blivit riktigt infekterade så man har fått öppna upp igen för att tvätta rent. Nu ska de ta bakterieprov för att lista ut vad som gjort såret så infekterat. Tills vi vet hur det går är allt ovisst.

”Vill inte att hon ska lida”

Wilma säger att hon och familjen kommer fortsätta att kämpa för Cubata in i det sista, men vill inte att hon ska lida.

– Vi bestämde ganska tidigt att hon ska leva ett liv utan smärta för att vi ska fortsätta kämpa. Kan vi göra det så fortsätter vi kämpa. Vi vill ha hem henne till varje pris, men vi måste tänka på henne. Vi vill inte att hon ska lida på grund av våra egon, säger Wilma.

Dedär beskedet vi inte ville ha kom idag. Ett av såren ordentligt infekterat. Kirurgen har fått öppna upp det och…

Posted by Wilma Gerklev on Tuesday, April 11, 2023

Polisen har upprättat en anmälan om grov skadegörelse och länsstyrelsen har omhändertagit hunden.

Men vad som händer härnäst är svårt att sia om.

– Nu väntar väl en lång rättsprocess. Vi har varit i kontakt med hundägaren för att se efter om försäkringar och så, det är ju så ofantligt mycket pengar det handlar om och vi vet inte ens om Cubata överlever, säger Wilma.

Även om hon är fruktansvärt ledsen och skärrad efter allt som har hänt så är hon inte arg på hundägaren.

– Man vill ju vara arg men det tjänar liksom ingenting till. Cubata mår ju inte bättre för att vi är arga, jag hoppas bara att det här aldrig händer igen, säger Wilma till Newsner.

Vädjan till alla hundägare

Nu vädjar Wilma till alla hundägare att koppla sina hundar.

– Jag hoppas att hundägare förstår vad de har i kopplet och att man alltid ska vara beredd på det värsta och göra allt för att förhindra det. Jag önskar inte ens min värsta fiende det här, säger hon till Newsner.

Jag tackar för alla värmande kommentarer, jag läser allt men orkar tyvärr inte svara på alla just nu. Vi har tagit oss…

Posted by Wilma Gerklev on Tuesday, April 4, 2023