21 perfekta platser alla som älskar roadtrips måste besöka.

Det är få saker som kan slå känslan av att köra på en ny väg och uppleva ett nytt fantastiskt landskap. Här är några av de absolut häftigaste vägarna i hela världen.

1. State Route 1, Big Sur, Kalifornien

Veva ner dina bilfönster och lyssna på rock – och du får den perfekta Kalifornien-känslan. Här möts du av dramatiska vyer där Santa Lucia-bergen möter Stilla havet. Området är en väldigt populär destination för de som kör på Highway 1.

Bildkälla: RodJonesPhotography/WikiMediaCommons

Big_Sur_landscape

ANNONS FRÅN HYUNDAI: Att ta sig fram genom Big Sur ska vara en skön upplevelse där komforten ligger på topp. ix20 från Hyundai ger dig en härlig biltur där du sitter högre och mer bekvämt – så du inte missar något. Klicka här för att kolla in bilen.

2. Chapman’s Peak Drive, Sydafrika

Den här vackra vägen ger dig underbara vyer över havet och det känns som att du åker på en bergskant. Vägen har 114 kurvor så det gäller att köra försiktigt.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Chapman's_Peak_01

3. Väg A82, Skottland

Det här är den perfekta vägen för att upptäcka den vackra naturen i Skottland. Längs med vägen kommer du få se allt från gräsbeklädda stenar till historiska broar.

Bildkälla: WikiMediaCommons

a82

4. Ruta 40, Argentina

Argentinas Ruta 40 är en av de längsta motorvägarna i hela världen. Vägen sammankopplar 20 nationalparker och du kör igenom många av Andernas bergspass.

Bildkälla: WikiMediaCommons

800px-Ruta_40,_Salta,_Argentina

5. Karakoram Highway, Kina till Pakistan

Det tog 27 år att bygga motorvägen som sammanlänkar Kina och Pakistan. Vägen är svår och det gäller att köra försiktig, men för den modiga så är det en riktigt vacker naturupplevelse med allt från höga berg till öppna landskap.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Karakoram_Highway_Near_Attaabad_Lake_Hunza_Gilgit_Baltistan

ANNONS FRÅN HYUNDAI: För den utmanande Karakoram Highway passar en suv bra med lyxig komfort i kupén och stark fyrhjulsdrift. Ett exempel är Santa Fe från Hyundai, en stark suv som tar körupplevelsen till nästa nivå med kraftfull prestanda. Klicka här för att få reda på mer.

6. Valley of Fire Road, Nevada

Det här är den perfekta vägen för den som älskar färgen röd. Här möts du av röda stenar som ser ut som att de brinner under solljuset.

Bildkälla: WikiMediaCommons/Anthony Letmon

ValleyofFire

7. Stelvio pass, Italien

Den här vägen ligger drygt 2700 meter upp i de italienska alperna och är en serpentinväg med hela 48 svängar. Det är den perfekta vägen för den äventyrslystne som inte har lätt för att bli åksjuk.

Bildkälla: WikiMediaCommons

The_Stelvio_pass

8. Overseas Highway, Florida, USA

Här kör du på motorvägen över havet mellan Floridas fastland och semesterparadiset Florida Keys. Den perfekta vägen att köra när solen går ned.

Bildkälla: Marc Averette/WikiMediaCommons

overseahighway_florida_top

9. Trollstigen, Norge

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner och det är lätt att förstå varför. Vägen omges av flera berg på över 1 000 meter och slingrar sig med elva hårnålskurvor. Längst uppe på toppen finns en utsiktsplats där du får en underbar vy över vägen samt över vattenfallet Stigfossen som faller över 320 meter efter bergsvägen.

Bildkälla: Chell Hill/WikiMediaCommons

1024px-2012-07_Trollstigen

ANNONS FRÅN HYUNDAI: När du tar dig igenom de krokiga vägarna på Trollstigen passar i30 Kombi från Hyundai perfekt. Den är full av högteknologisk utrustning där säkerheten alltid kommer först. Kolla in succébilen här.

10. Sani Pass, Sydafrika

Här krävs det att din bil har fyrhjulsdrift om du ska lyckas ta dig upp eller ner. När du kör på vägen känns det som att du åker på en bergsvägg. Det gröna landskapet ger ytterligare en dimension till åkturen.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Sani_Pass_Lesotho_3

11. Öresundsbron, mellan Sverige och Danmark

Öresundsbron binder samman Malmö och Köpenhamn och är 15,9 kilometer lång. Här får du en vacker utsikt över två länder på samma gång samtidigt som du kan se ut över det vackra havet och fiskebåtarna.

Bildkälla: Jonn Leffmann/WikiMediaCommons

oresundsbron

12. Transfăgărășan, Rumänien

Det här är den näst högst asfalterade vägen i Rumänien och omges ett kurvigt grönt landskap. Vid sidan om vägen ligger alla möjliga sorters gråa stenar som gör det här till en unik upplevelse.

Bildkälla: Pixabay

transfagarasan-825610_960_720

13. The Hawaii Belt, Hawaii

”The Hawaii Belt” refererar till vägarna 11, 19 och 190 som cirkulerar kring ön. Förarna kan förvänta sig vackra vyer av bland annat vulkaner, vita stränder och berg längs med resan.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Hawaii_Belt_Road

14. Högakustenbron, Sverige

Hängbron tar dig över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Den är nästan två kilometer lång och här får du uppleva svensk natur när den är som bäst.

Bildkälla: Hardo Müller/WikiMediaCommons

hogakusten

15. Denali Highway, Alaska, USA

Motorvägen är drygt 200 kilometer lång genom orörd mark som verkligen visar upp Alaskas vackra landskap. Här får du en grandios vy över Mount McKinley och det finns massor av djurliv längs med vägen.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Denali_Highway

ANNONS FRÅN HYUNDAI: Denali Highway kan bitvis vara snårig att köra på och det krävs kraft. Nya Tuscon är full att den senaste tekniken, säkerheten och är en fröjd att köra även när det krävs lite kraftigare tag. Läs mer om bilen här.

16. White Rim Trail, Utah, USA

Här kör du genom Canyonlands National Park och vägen är definitivt inget för nybörjare. Här behöver din bil ha fyrhjulsdrift när du slår dig fram på bergsplatåer, kanjoner och flodområden.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Shafer_trail_2_Canyonlands_Utah_USA

17. Friendship Highway, Tibet

Här har du chansen att se fem av världens högsta bergstoppar. Men om inte det är nog kommer du köra förbi underbara småbyar, turkosa sjöar och kloster. Den perfekta vägen för den riktigt äventyrslystne som inte kan få nog av frisk luft.

Bildkälla: Michel Royon / Wikimedia Commons

Route_de_ou_Friendship_highway

18. Milford Road, Nya Zeeland

Det är inte så konstigt att Sagan om Ringen-filmerna spelades in på Nya Zeeland. Milford Road omsluts av snöiga bergstoppar, djupa dalar och en riktigt grön naturupplevelse.

Bildkälla: WikiMediaCommons

New_Zealand_Milford_Sound_Road

19. Cabot Trail, Nova Scotia, Kanada

Längs med vägen får du uppleva gröna bergstoppar och ett underbart blått vatten. Stanna till och njut av havsbrisen eller ta en paus och upptäck det rika skogslivet.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Cabot_trail_coast

20. Atlantic Road, Norway

Här får du se allt vackert som Norge har att erbjuda. Sälar och valar badar i Atlanten och i bakgrunden finns berg som kommer få dig att tappa andan.

Bildkälla: WikiMediaCommons

The_North_Atlantic_Road,_Norway_(14671755639)

ANNONS FRÅN HYUNDAI: Åk på roadtrip med familjen eller kompisgänget och njut av den vackra naturen på Atlantic Road. Här passar ix20 från Hyundai perfekt. Bilen är stor på insidan men kompakt på utsidan. Klicka här för att läsa mer om bilen.

21. Rohtang Pass, Indien

Även om det är vanligt med jordskred så är en tur på Rohtang Pass värt det så länge man är försiktig. Här får du se vackra glaciärer, floder och bergstoppar som är dränkta i moln.

Bildkälla: WikiMediaCommons

Traffic_jam_on_road_to_Rohtang_Pass