7 udda lagar du måste veta om på utlandsresan.

7 udda lagar du måste veta om på utlandsresan.

Utomlands är inte som hemma. När man reser från Sverige till en annan destination reser man in i ett land med sina egna lagar och regler. Det kan leda till en och annan miss om man inte kollat upp vad som gäller i det nya resmålet. Faktum är att det världen över finns flera olika lagar som åtminstone jag tycker är ganska knäppa. Här kommer sju udda lagar som är viktiga att känna till.

1. Frankrike
Alla vet att det är förbjudet att köra bil med alkohol i blodet. I Frankrike gjorde myndigheterna det till och med till lag att ha med en alkoholmätare i bilen, förmodligen för att man ska blåsa innan avfärd och då hindra sig själv om mätaren visade positivt. Fram till för ett par år sedan var det belagt med böter att köra bil utan medhavd alkomätare. Numera är böterna borttagna men det är fortfarande en rekommendation att ta med mätaren.

bilandet1200x630

2. Tyskland
På den tyska motorvägen är hastigheterna allt som oftast höga. Förmodligen är det därför det är olagligt att stanna på autobahn – om det inte handlar om en nödsituation. Dit räknas dock inte om man får slut på bensin, så därför gäller det att hålla extra koll på bensinmätaren om man inte vill bryta mot lagen och åka på böter.

autobaahn1200x630

3. Bermuda
Hade du tänkt turista i Bermuda och hyra bil för att ta dit runt den lilla ön? Då är det hög tid att tänka om nu. Det är nämligen inte tillåtet för turister att hyra eller köra bil. De som bor på ön får nöja sig med en bil per hushåll, men som turist är det bara att tänka ut andra färdsätt.

autobaahn1200x630

4. San Francisco
I Sverige är det inte en helt ovanlig företeelse att mata duvor med exempelvis bröd. Men det är ingen bra idé att ta med sig den aktiviteten till San Francisco. I den så omtyckta staden på den amerikanska västkusten är det förbjudet att ge föda åt duvorna. Flera medier uppger dessutom att myndigheterna att rapportera misstänkta duvmatare – som kan straffas med böter om de upptäcks.

duvor1200x630

5. Barcelona
En av sakerna som lockar med Barcelona är närheten till både stadspulsen och strandhänget. Men att kliva ut på stan i bara badbyxorna är ingen superidé – det är nämligen inte tillåtet att gå runt i stan i bar överkropp eller endast bikinin. Men för den som gillar att gå runt utan en enda tråd på kroppen finns det trots allt många alternativ. Barcelona har nämligen 14 nudiststränder.

barca1200x630

6. Thailand
Det gäller att se upp som turist i Thailand. I slutet av förra året kom det nämligen en ny lag – som förbjuder selfies med ölflaskor. Jo, ni läste rätt. Anledningen är att en selfie med en sådan dryck i näven kan uppfattas som ”uppmuntrande av andra att konsumera alkohol” enligt Global Post som rapporterade om den nya lagen i oktober. Straffskalan är också tilltagen: brottet kan ge ett års fängelse och 110 000 kronor i böter.

selfie1200x630

7. Milano
Milano torde vara världens gladaste stad. Där, i den italienska modestaden norrut i landet, är det nämligen förbjudet att inte le. Det finns dock två undantag: lagen gäller inte under begravningar eller sjukhusbesök. Italien bjuder för övrigt på många annorlunda regionala lagar. En av de mest annorlunda finns i kuststaden Lerici där man kan få böta om man hänger ut handduken på tork.

milano1200x630

Annons från X-change: Rätt valuta är bland det viktigaste att ha med sig när man ska resa utomlands. Eftersom kontantkulturen ser annorlunda ut i andra länder kan det vara svårt att veta hur mycket kontanter man ska ta med sig. Men hos X-change får man svar på alla sina valutafrågor och kan känna sig trygg med att man har med sig rätt mängd kontanter.

X-change har butiker på strategiska platser i Göteborg, Jönköping, Malmö och Stockholm samt på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Där kan man enkelt köpa sin valuta inför resan. Klicka här för att läsa mer.

Publicerad av Vi som älskar semester, gilla gärna