7 saker du ALDRIG ska köra i din diskmaskin

Något jag aldrig glömmer, är när jag skaffade min första diskmaskin.

Jag hade innan dess diskat för hand i flera år, och minns fortfarande hur man kunde få stå i flera timmar efter att ha haft några vänner eller släktingar över på besök.

Men med diskmaskinens intåg förändrades allt. Så mycket tid jag sparade, och kunde lägga på sådant som jag tyckte var roligare!

Det var så smidigt, att jag i början nästan slängde in alla köksredskap i diskmaskinen. Det var först senare, som jag insåg att det inte alls var någon bra idé.

Det finns nämligen vissa saker som du aldrig någonsin ska slänga in i en diskmaskin – av flera olika anledningar.

Newsners mat- och dryckesexpert Ewa Dabrowski förklarar att något du alltid ska undvika är att lägga in vassa föremål i din diskmaskin.

– Vassa knivar och allt med nåt vasst, potatisskalare, rivjärn, mandolin, knivar till matberedare och mixer ska diskas för hand, säger Newsners expert Ewa Dabrowski och fortsätter:

– De blir slöa av att diskas i maskin, de kan slå emot andra saker och bli skadade eller få jack i sig, samt att man kan riskera att skära sig när man plockar upp dem.

”Samlas bakterier”

Ewa menar att de flesta material brukar klara av en diskmaskinstvätt. Men det finns några som du bör undvika, och istället diska för hand.

– Trä blir inte rent utan snarare samlas bakterier i sprickor som växer i värmen av diskmaskinen.

– Och aluminium blir svart och släpper avlagringar om det diskas i maskin.

diskmaskin
Foto: Pixabay

Här är 7 saker du aldrig bör köra i din diskmaskin:

1. Fina kockknivar

Som Ewa Dabrowski nämner ovan, kan fina och vassa knivar riskera att bli slöa – samtidigt som hårdplasten i diskmaskinen kan skadas. Dessutom kan du råka skära sig själv på knivarna.

– Inte ens om man har ett speciellt fack ska man lägga knivar där, säger Newsners expert Ewa Dabrowski.

kockknivar, diskmaskin
Foto: Shutterstock

2. Träredskap eller skärbrädor i trä

Det heta vattnet, i kombination med värmen för att torka disken, kan skada träredskap som slevar och spatlar så att de tappar formen eller böjer sig.

Skärbrädor kan dessutom bli matta och få ytan förstörd – samtidigt som det kan samlas bakterier i sprickorna.

träredskap, skärbräda i trä
Foto: Pixabay

3. Vitlökspress

Om du pressar vitlök så riskerar klibbiga små bitar att fastna i hålen på pressen, något som sällan lossnar automatiskt i diskmaskinen.

För att få vitlökspressen riktigt ren, är det bästa därför att diska den för hand med diskborste. Detsamma gäller för rivjärn.

vitlökspress, diskmaskin
Foto: Shutterstock

4. Gjutjärnspanna

En fin gjutjärnspanna kan du ha mycket nytta av i köket. Men det är rena vansinnet att köra den i diskmaskinen. Du ska inte heller använda diskmedel – det räcker gott med diskborste och vatten, gärna ganska direkt efter användning så att inte fettet stelnar.

– Det gör inget att det blir lite fett kvar, det mår den bara bra av, säger Newsners expert Ewa Dabrowski och fortsätter:

– Man kan även torka ur med lite hushållspapper men det beror lite på vad man tillagar. Steker man kyckling vill man ju kanske skölja.

gjutjärnspanna
Foto: Shutterstock

5. Termosmugg

En termosmugg med kaffe är smidigt när man är på språng – liksom att fylla den med varm choklad och ta med ut i friska luften.

Men de flesta termosmuggar mår bäst av att diskas för hand.

Detta beror på att isoleringsmaterialet kan bli förstört när vatten hamnar mellan de olika skikten, så att de tappar funktionen med att hålla drycken varm.

termosmugg
Foto: Shutterstock

6. Flaskor/burkar med etikett

Ett misstag jag har gjort, är att köra fina glas med etikett i diskmaskinen. Etiketterna har då nämligen en förmåga att lossna, vilket inte bara sänker värdet på glasen – utan också innebär att etiketterna kan fastna i filtret på diskmaskinen och orsaka stora problem.

Detsamma gäller exempelvis syltburkar eller senapsburkar – bort med etiketten innan du kör maskinen, ifall du vill spara burken!

flaskor, burkar, etikett
Foto: Pixabay

7. Gamla tallrikar

Mormors gamla porslin kan vara kul att duka fram när det vankas finmiddag. Men var rädd om porslinet – och kör det aldrig i din diskmaskin.

Handmålat och dyrt porslin riskerar nämligen att få färgerna ”uppätna” av det heta vattnet i kombination med maskindiskmedel.

porslin
Foto: Shutterstock

Några av dessa saker har jag fått lära mig den hårda vägen att aldrig köra i min diskmaskin, men några redskap var helt nya för mig.

För att dina vänner också ska kunna vara rädda om sina fina redskap och material – dela då den här listan vidare, så att de också kan ta del av den!

TV: 5 städknep med citron