Därför får den här chokladkakan gjord på öl hela nätet att dregla.

Jag är verkligen en chokladperson och när jag går på krogen beställer jag gärna in en skummande pint Guinness, om det finns. Så när jag såg en kombination på de här två sakerna var det kanske inte så konstigt att jag fastnade direkt. För det blir väl inte bättre än så här?  Det är ju inte alls speciellt svårt att göra men resultatet kommer garanterat att imponera på mina vänner. Receptet är egentligen en klassiker hämtad från brittiska matkocken Nigella Lawsons receptbank, men har i dagarna fått stor spridning på sociala medier eftter att flera stora sajter publicerat receptet igen. Och det är ju verkligen en kaka som förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Jag kunde i alla fall inte låta bli att dela detta vidare mer er när jag såg slutresultatet!  

Till kakan:
2,25 dl Guinness stout
10 matskedar smör
1,7 dl osötad kakao
4,5 dl socker
1,7 dl creme fraiche
2 ägg
1 msk vaniljextrakt
4,5 dl mjöl
2 ½ tsk bakpulver

Topping:
2,8 dl florsocker
2,25 dl filadelfiaost
1,1 dl vispad grädde

Så gör du:

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj in en rund bakform och lägg bakplåtspapper i. Häll i Guinness i en kastrull och i med smör. Värm på medelhög värme tills smöret smälter, ställ sedan för att svalna. Tillsätt kakao och sockret, vispa tills det blandas.

2. Ta en liten skål och blanda creme fraiche, ägg och vaniljextrakt. Häll i Guinness-blandningen. Tillsätt mjöl och bakpulver och vispa igen tills du får en slät smet. Häll i smeten i bakformen. Grädda tills kakan blivit fin och fast, 45 minuter till en timme. Ta ut pannan låt kakan svalna i formen.

8558049558_df7fef4f1f_b

3. Nu till toppingen. Mixa florsockret, filadelfiaosten och grädden tills den blir slät och bredbar.

4. Ta ur kakan ur formen och lägg på ett fat. Bred på toppingen över toppen av kakan, så att den liknar en skummande pint Guinness. Med frostingen på kakan ska den stå i kylskåp ett tag, sen är det bara att börja frossa… Mums!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildkällor: Flickr, Flickr(1).

Nigella Lawson’s simple but deeply pleasurable chocolate Guinness cake. Sláinte!

Posted by The New York Times on den 30 september 2015

Guinness tillsammans med söt choklad och bitter kakao låter lite galet men det är en blandning som funkar så bra! Jag kommer garanterat att testa detta i helgen och bjuda mina vänner på.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.