Därför har du kokat pasta på fel sätt i hela ditt liv

Räck upp en hand om du känner igen dig i situationen. Du ska laga lite pasta – och precis som alla andra gånger tar du fram en stor kastrull, fyller den med vatten och ställer på spisen. Sedan väntar du, och väntar, och väntar… tills vattnet efter en evighet har kokat upp och du äntligen kan lägga i den där näven med pasta.

Om vi nu ska tänka efter så går det inte ju att komma fram till annat än att det är ett galet slöseri med tid – och pengar, för den delen, eftersom det drar mer energi än vad som borde vara rimligt för en så banal syssla.

Att använda vattenkokare för att få sprutt på vattnet lite snabbare är så klart en lösning, men denna nymodighet (nåja) är det långt ifrån alla som har i sina hem. Tur då att det finns ett annat fiffigt trick, ett trick som få känner till men som kan underlätta vardagen rätt så rejält.

Det kanske kan låta märkligt, men nästa gång du får ett sug efter pasta kan du faktiskt låta kastrullen stå kvar i köksskåpet.

Det som istället löser biffen är… en stekpanna.

Bildkälla: Youtube

”Du kan spara mycket tid, mycket vatten, mycket energi… genom att börja med kallt vatten och en stekpanna”, säger kokboksförfattaren Harold McGee.

Det du ska göra först är därför att lägga ner pastan i en tom stekpanna.

Bildkälla: Youtube

Fyll på med kallt vatten, precis så mycket att det täcker pastan.

Slå sedan på värmen på plattan.

Bildkälla: Youtube

Eftersom du lägger pastan i kallt vatten kommer den inte att klibba fast.

Med mindre vatten än i en vanlig kastrull blir det mindre tidsåtgång, eftersom du slipper vänta på att vattnet ska koka upp, och på vis också mindre energianvändning eftersom det inte tar lika lång tid på spisen.

Bildkälla: Youtube

Låt pastan koka i vattnet vanlig ordning – och när det är klart kommer den vara perfekt tillagad.

Inte så pjåkigt, eller hur?

Bildkälla: Youtube

Spana in det här videoklippet, där kokboksförfattaren Harold McGee förklarar knepet en gång till:

Dela gärna för att tipsa alla pastaälskare där ute om hur man på ett busenkelt sätt kan spara massor av tid och pengar på matlagningen!