Det ser ut som hasselbackspotatis, men verkligheten är faktiskt ännu bättre. Oj, vad sugen jag blir på detta!

På hösten brukar jag alltid ha kvar en massa äpplen hemma som jag har plockat under sommaren. Ibland vet jag inte vad jag ska göra av alla äpplen, det brukar bli äppelpaj eller äppelmos av det mesta. Så därför är det alltid kul att komma över sådana här nya recept och när jag såg resultatet var det inte mycket att tveka på, detta måste jag bara göra! Visst ser det gudomligt gott ut? Tänk dig en kvällsfika i höst med detta på tallriken… Mums!

Det här behöver du:
Två stora äpplen (äppelsorterna Pink Lady och Honeycrisp funkar extra bra till just detta recept. Det viktigaste är att de har en fast konsistens).
Olja
4 matskedar brunt socker
2 1/2 matskedar smält smör
3/4 tesked kanel
2 matskedar havregryn
1 tesked vetemjöl
1/4 tesked salt
3,5 dl vaniljglass

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skala äpplena och skär dem i halvor, skrapa bort kärnorna.

Skär den runda delen av äppelhalvorna så att de får skåror, men var noga med att inte skära igenom hela äpplet. Lägg äpplena med den runda delen uppåt i en ugnsform som du har förberett med olja.

Blanda en matsked brunt socker, en matsked smör och en halv tesked kanel. Blanda ihop ingredienserna med en visp. Pensla blandningen jämnt över äppelhalvorna.

appleett1200x630

Täck ugnsformen med foliepapper och sätt in dem i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Ta bort foliepappret och låt äpplena vara kvar i ugnen i 10 minuter till, eller tills dess att de har blivit mjuka. Ta sedan ut äpplena och låt dem svalna i tio minuter.

Blanda det som är kvar av det bruna sockret, smöret, kanelen, havregrynen, mjölet och saltet i en skål. Blanda med en visp. Använd en vass kniv för att försiktigt sära på skårorna i äppelhalvorna utan att förstöra äpplena. Lägg den nya blandningen på äppelhalvorna.

appletva1200x630

Lägg tillbaka äppelklyftorna i ugnen i ytterligare 10 minuter i 200 graders värme. Sätt sedan på grill-funktionen i ugnen under två minuter.

Nu är hasselbacksäpplena klara. Servera dem tillsammans med vaniljglassen och njut!

hasselbacks

Video-recept!

Känn dig fri att dela med dig av detta recept till någon du tror skulle gilla detta!

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.