Ta en extra ostmacka med gott samvete — 5 ”onyttiga” saker som är bättre än du tror

Att äta frukost som innehåller allt det viktiga vi bör få i oss är inte alltid det lättaste. Ofta har vi en bra grundtanke, men sen står vid där en timme innan lunch och magen kurrar. Detta går att lösa, men ta inte bort saker — lägg till. Dietisten Sofia Antonsson ger sina fem bästa tips.

Foto: Shutterstock

1. Den klassiska ostsmörgåsen

Att äta en ostsmörgås till frukost är något de flesta av oss gör eller har gjort någon gång. Det är inget fel på den, men genom att lägga till näringsrika och mättande ingredienser kan du få ut så mycket du bara kan av den. Det första du kan tänka på är att välja ett så nyttigt bröd som möjligt — som innehåller långsamma kolhydrater. Detta kan göra så att ditt blodsocker håller sig i schack. Du kan exempelvis välja ett rågbröd eller surdegsbröd. Lägg även till mer näringsrikt innehåll: Skivat ägg, makrill, avokado. På så vis får du i dig nyttiga fetter.

Foto: Pxhere

2. Flingor med mjölk

Idag kan du inte skylla på att fling-hyllan saknar bra alternativ. Försök att välja en sort som är osötad och innehåller så få sötade grejer som möjligt. Istället kan du lägga till naturligt sötade grejer själv: banan eller frysta bär. Tänk även på att välja yoghurt eller fil som är naturell för att hålla ner sockerintaget. Du kan även göra din egen granola eller müsli så vet du precis vad du får i dig.

Foto: Flickr

3. Frukosten i farten

Har du inte tid eller ork att äta frukost hemma är det väldigt lätt hänt att du springer in någonstans påväg till jobbet och får i dig något snabbt. Det kan vara ett dåligt val både för plånboken och för dig. Här är det viktigt med planering för att få det att gå ihop. Men, blir det så att du måste köpa frukost påväg till jobbet kan detta vara alternativ: Banan eller någon annan frukt, kokt ägg, naturell yoghurt eller kanske en morot.

4. Havregrynsgröten

Att äta en skål havregrynsgröt med mjölk är i sig ingen dålig frukost. Men du kommer inte hålla dig mätt tills lunchtid då näringsinnehållet blir väldigt tunt. Det kan vara bra att addera toppings som ger gröten mer tuggmotstånd för att få igång matsmältningen, som kanske: Frysta bär, nötter, frön.
Adderar du dessa saker som ger tuggmotstånd kommer du att äta mycket långsammare och blir på så vis mätt fortare.

Foto: Shutterstock

5. Den trendiga smoothien

Tycker du att det är jobbigt att äta frukost kan lösningen vara att få i dig en smoothie. För att hålla dig mätt fram till lunch är det viktigt att du har i matiga ingredienser och långsamma kolhydrater. Blir smoothien tunn och juice-liknande kommer hungern komma tillbaka snabbt. Använd yoghurt eller fil som bas — eller växtbaserade motsvarigheter — och addera havregryn, chiafrön, avokado eller banan. Tänk på att du även äter med ögonen — blandar du exempelvis frysta jordgubbar med färsk spenat i din smoothie kommer färgen inte bli särskilt aptitlig. Använd med fördel alltid någon fryst frukt eller bär. Sparar du på vätskan blir smoothien nästan som en glass.
Källa

Foto: Flickr

Med små enkla medel går det att få till en riktigt bra frukost. Tänk på att inte känna att du behöver ändra allting på en gång för det lilla gör också skillnad. Dela artikeln med någon som skulle bli glad och peppad av de här goda frukosttipsen.