Forskarna konstaterar: Därför är det bra att äta pasta

Tillhör du, precis som jag, de som försöker ha koll på vikten? GI, LCHF och 5-2-dieten och många fler metoder har jag provat på genom årens lopp med varierande framgång. Det jag alltid fått höra är att jag måste hålla mig borta från pasta vilket är jättesvårt för mig, då jag fullkomligen älskar pasta. Men, nu finns det forskning som pekar på att det där är fel fel fel, som Brasse skulle sagt i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Motsatt effekt

Tvärtemot vad jag fått höra så kan man faktiskt gå ner i vikt, om man äter pasta!

En omfattande forskningsstudie från 2016 av ett italienskt institut (Institute for Research, Hospitalization and Health Care – Neuromed) kom fram till att pasta inte alls gör dig fet, utan snarare har direkt motsatt effekt. Jag trodde jag skulle trilla av stolen när jag läste rapporten. Genom att regelbundet äta pasta minskar du risken för övervikt, och det främjar ett sunt BMI (Body Mass Index)

Klart man blir lite skeptisk när ett italienskt institut kommer fram till att pasta är bra för dig. Men, forskarna har studerat närmre 23 000 personer och deras matvanor. Har man studerat så många människor så tycker jag att det blir svårt att säga emot studien och vad resultaten visar.

Min Pasta Carbonara
Pasta carbonara, med extra bacon

Så, vad nu då?

Studien pratar om ”Medelhavsdieten” där pasta är en av de främsta ingredienserna. Jag skulle inte vilja kalla det diet, utan hellre italiensk husmanskost. Det har visats gång på gång att människor runt Medelhavet som håller sig till närproducerad och vällagad mat lever längre och har bättre hälsa. 

Forskarna i studien menar att äta pasta är nyttigt för dig, så länge du äter med det med måtta. Eller, med deras egna ord:

– Som en traditionell del av Medelhavsdieten, fann vi att konsumtion av pasta hade en negativ inverkan på BMI, midjemått och midja-till-höft-kvot samt en lägre förekomst av övervikt och fetma.

Jag kommer njuta av min Pasta Carbonara lite extra ikväll. Gillar du också Pasta och det faktum att det är nyttigt för dig? Dela gärna och sprid den goda nyheten.