Fyll formen med potatis och lök – efter 30 minuter i ugnen kan du servera en ny favoriträtt

Med en svensk höst som närmar sig med stormsteg är det dags att ta tillbaka varm och mustigt mat tillbaka på menyn!

En fördel med ”sommarmat” är ju att det inte brukar ta särskilt lång tid att förbereda eller laga – men det går ju faktiskt att laga enkel mat året om, inte minst när löven faller och mörkret faller på.

Detta recept kommer ställa en ny familjefavorit på matbordet på bara 30 minuter och jag är säker på att du kommer älska detta.

Potatisgratäng a la daupinoise har egentligen alla ingredienser för att lyckas och oavsett vad du väljer att kalla detta mästerverk kommer vi nog snart att enas om att detta är en vinnare i höst…

Potatisgratäng a la daupinoise

Youtube

Detta är faktiskt mästerkocken Jamie Olivers snabbversion för att göra denna potatisgratäng. Inte bara det att den sägs ha en krämighet och smak som kommer ta dig till himlen, den tar bara 30 minuter att förbereda.

Börja med att ta cirka 1 kilo fast, tvättad potatis och skiva dessa. Glöm inte heller 1-2 skivade rödlökar, för en explosion av smak.

Häll över cirka 2 dl grädde, tillsammans med generösa stänk av salt och peppar.

Youtube

Sedan tar receptet en ny, intressant vändning.

Häll över kokande hett vatten över potatis och lökblandningen. Enligt Jamie Oliver är det en lysande genväg som kommer att få tillagningsprocessen att startas omedelbart.

Youtube

När pannan är cirka ¼ full av kokande vatten, sätt på spisen och låt potatisen koka direkt på spishällen.

När vattnet kokar kan du hälla i 4-5 sardeller för smak samt några färska krossade vitlöksklyftor. Tillsätt muskot, 2 lagerblad, parmesan och timjan – eller om du har några andra kryddor du gillar!

Täck sedan pannan med folie och låt stå på svag värmen på spisen, låt potatisen koka så i cirka 6 minuter.

Ta av folien, för nu är det dags för det sista steget!

Ge blandningen en generös portion av riven parmesanost, sedan skickar du in pannan i en ugn på 200 graders värme, för att få den vackra, gratinerade toppen.

Youtube

Efter 15 minuter i ugnen kan du servera denna magiska potatisgratäng!

Visst ser det smarrigt ut?

Facebook

Videorecept:

Känner du någon som skulle tycka om den här matträtten? Var inte snål, dela detta recept på Facebook så att fler kan få njuta av god mat i höst!