Han skär 13 snitt i en lök och lägger den i detta. Minuter senare? Supersmaskigt!

När jag var liten tyckte jag inte om lök. Så här i efterhand, när jag har växt upp och lärt mig äta det, kan jag inte förstå hur jag tänkte. Lök passar ju nästan till allting! På senare tid har det, förutom som smaksättare, också blivit riktigt populärt att äta lök som snacks i form av friterade lökringar. Men då det dels tar lite tid att göra hemmagjorda lökringar och då det dels är ganska onyttigt så tänkte jag nu dela ett annat recept till er som passar alldeles utmärkt som tilltugg. Den här bakade lökblomman är inte bara fantastiskt vacker – den är också perfekt att ställa fram på soffbordet, till buffén eller vid grillfesten. Sedan ska vi ju inte heller glömma den magnifika dipsåsen som får det att vattnas i munnen direkt…

Du behöver:
1 stor lök
2 ägg
1,2 dl ströbröd (Om det finns i din affär, välj då japanskt ströbröd dvs Panko)
1 msk cajunkrydda
¼ tsk salt

Dipsås:
1,2 dl grekisk yoghurt
2 msk ketchup
2 msk pepparrotsvisp
¼ tsk oregano
¼ tsk paprikapulver
¼ tsk vitlökspulver
¼ tsk salt

1. Förvärm ugnen till 200 grader. Skär sedan bort toppen av löken och skala den – men notera att roten måste sitta kvar. När du har gjort detta är det dags att skära 13 snitt i löken från roten och utåt.

lok1

2. Lägg löken i en skål med vatten.

lok2

3. Knäck två ägg i en skål. Vispa samman.

lok3

4. Ta fram ytterligare en skål. I den blandar du samman ströbröd, cajunkrydda och ¼ tsk salt. Blanda ordentligt.

lok4

5. Lägg löken i en plåt med roten nedåt, så att det blir en vacker blomma som vecklar ut sig. Häll först över äggen, sedan kryddblandningen.

lok5.1

lok5.2

6. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Under tiden är det dags att göra dip: blanda därför ihop grekisk yoghurt, ketchup, pepparrotsvisp, oregano, paprikapulver, vitlökspulver och salt i en skål. Blanda ordentligt.

lok6

7. Servera löken varm och ha dipsåsen vid sidan om. Var det någon som sa grillfest?

lok7

Här kan du se ett videoklipp på hur du gör:

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.