Här är danskarnas nya snilleblixt: Öl gjord på gammalt kiss

Danmark äro ett land där man älskar öl. Så till den milda grad att man nu kommer att brygga en öl gjord på urin från festivaldeltagare. Ölet, som kommer att strila ur kranar under sommaren, heter självfallet ”Pisner”, skriver SVT.

Det är Nørrebro Bryghus utanför Köpenhamn som kommit med den briljanta idéen att låta besökare från Roskildefestivalen bidra med sitt urin till att brygga öl. Under 2015 års upplaga av den legendariska festivalen ställde bryggeriet upp speciella urinoarer där, vad man kan anta är uppdrucken öl, blev till ny öl.

Sammanlagt lyckades bryggeriet skrapa ihop 55 000 liter urin som sedan fick agera gödsel åt den malt som nu blivit ”Pisner”.
– Först när det blev känt trodde många att vi filtrerade urin och hällde det i ölen, säger Henrik Vang vd på Nørrebro Bryghus till SVT.

Så det är inte så äckligt som det låter, utan faktum är att kiss-ölet är oerhört miljövänligt. Jordbruksorganisationen i Danmark, Landbrug och Fødevarer, ligger bakom idén från början och kallar det smarta konceptet för ”beercycling”.

Urinet som samlades in räckte till att brygga cirka 60 000 flaskor öl och kommer att släppas till sommaren.

 

Dela den här fantastiska nyheten med alla dina ölälskande vänner som förtjänar en kiss-öl i sommar!