Här är staden som har billigaste ölen i hela världen. Och den är bara 2 timmar bort…

Sommaren har varit minst sagt medioker och ölintaget i Sverige har säkert följt med denna. Men det stoppar inte andra länders ölintag – där det i många fall kan vara betydligt billigare. Ölets internationella dag står för dörren och vad passar bättre än att lista var i världen den omtyckta drycken är som billigast?

Som tur är för de som uppskattar drycken hittade jag en undersökning av GoEuro som listar billigaste ölen år 2015. Undersökningen genomfördes i 75 städer världen över, där man jämförde de fem vanligaste importölen tillsammans med den vanligaste lokala ölen.

Självklart har vi också listat de dyraste ställena för den ädla drycken. Undersökningen gäller alltså städer för att vara tydlig, det kan med andra ord finnas mindre samhällen som har billigare och dyrare öl.

Den absolut billigaste ölen hittar vi i den vackra staden Krakow, med ett snittpris om 14 kronor och 55 öre. Kanske värt ett besök? Staden ligger ju trots allt bara cirka 2 timmar bort med flyg från Sverige.

Krakow600

Undersökningen baserar snittpriset på kostnaden i butik för en 33 cl öl samt samma volym i barer.

Men Krakow är inte ensamma om att ha så billig öl. I Kiev säljer man ölen till exakt samma snittpris, enda skillnaden är att Kiev är dyrare i butik men billigare i baren.

Topp tio listan ser ut som följer:

1. Krakow – 14,55 kronor
2. Kiev – 14,55 kronor
3. Bratislava – 14,8 kronor
4. Malaga – 15,08 kronor
5. Delhi – 15,34 kronor
6. Ho Chi Minh City – 15,6 kronor
7. Mexico City – 17,18 kronor
8. Belgrad – 17,27 kronor
9. Asunción – 17,36 kronor
10. Bangkok – 18,5 kronor

Stockholm är tyvärr inte med i undersökningen men skulle svenskt nog glida in ganska obemärkt på den dyrare halvan.

Oslo däremot, var år 2014 den dyraste staden för öldrickare, men med tanke på mycket som hänt, bland annat växlingskursen, så tappar Oslo placeringen till tre andra städer.

På plats 73 hamnar Tel Aviv som snittar 50,76 kronor. Då är ändå Hong Kong värre som springer in på 54 kronor.
Mest anmärkningsvärt bland de dyraste länderna är att priset i butik, bortsett från bland annat Oslo, är ungefär detsamma som många billiga länder. I Hong Kong kostar en öl i butik 12,8 kronor i snitt, men hela 95,2 kronor på en bar.

Geneve600

Den dyraste staden enligt undersökningen av 75 städer är Genève som syns ovanför. De snittar ett imponerande pris om 55,4 kronor för en öl. Här är snittpriset för öl i butik 16,4 kronor och på barer hela 94,43 kronor.

Kom ihåg att aldrig överkonsumera alkohol och att det även finns alkoholfria alternativ.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.