Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Hennes lavakaka imponerar chokladälskare över hela världen.

Så länge jag kan komma ihåg har choklad varit en av mina stora njutningar. Redan som barn kunde jag bli helt tokig när någon ställde fram en Aladdin-ask på julafton, jag ville ju ha alla bitarna för mig själv. Till skillnad från många av mina jämnåriga, som mest verkade intresserade av ljus mjölkchoklad, uppskattade jag även mer kakaorika, mörka bitar. I dag äter jag framför allt choklad i olika bakverk och desserter, med åren har jag testat klart fler varianter än vad jag kan minnas. Men jag undrar ändå inte om detta recept är ett av de mer spektakulära jag hittat hittills. När jag ser det färdiga resultatet på tallriken är det svårt att inte känna hur det riktigt suger i söttarmen. Helt klart något att spara till de där härliga dagarna med bak och stök i köket i höst.

Chokladskivorna
140 g tempererad choklad (Här kan du läsa mer om hur du tempererar choklad)

Chokladbrownie-grunden
300 g smör
6 ägg
7 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl kakaopulver
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
En bit vit choklad eller lite nötter (går att variera efter smak)

Ganache
200 g mjölkchoklad
80 g mörk choklad
7 matskedar grädde

1. Sprid ut den tempererade chokladen på en bit folie.

choklad1

2. När den börjar stelna något så placerar du ett runt föremål över choklad och skär längs kanterna med en kniv. Här kan du själv avgöra hur stor du vill ha desserten genom att välja ett föremål i samma storlek.

choklad2

3. När chokladen stelnar finns risk att den tappar formen. Placera därför en bit folie över den och lägg på en tung bok för att behålla trycket.

choklad4

4. Smält ditt smör och blandai sockret.

choklad6

5. När sockret och smöret är helt blandat – tillsätt äggen, kakaopulvret, mjölet och bakpulvret. För den som vill kan det passa utmärkt med en skvätt konjak eller dessertvin för att ytterligare förstärka chokladsmaken. Toppa med en nypa vaniljsocker eller vaniljessens.

choklad9

6. Sprid ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Hacka den vita chokladen (eller nötterna) och strö den över den utsmetade smeten.

choklad11

7. Stoppa in plåten i ugnen på 180 grader och låt grädda tills du stoppa en kniv genom kakan och den är ren när du drar ur den.

choklad12

8. Låt kakan svalna helt. Använd samma runda föremål som du använde till chokladdisken för att skära ut bitar i rätt storlek. Ta sedan ett annat, mindre föremål, och skär ut hål i dina runda browniebitar.

choklad14

9.För att göra din ganache: Smält chokladen försiktigt och blanda i grädden. Blanda tills smeten är helt len.

choklad16

10. Fyll din brownies med en någon matsked ganache och lägg över chokladdisken. När kakan sedan ska serveras häller du ytterligare några skedar av din varma ganache på toppen av bakverket.

choklad17

11. Chokladsmeten kommer att smälta igenom mitten av desserten. När du sedan skär upp den kommer den rinna ut och skapa en ljuvlig lava-effekt.

choklad20

Det är en del steg men jag är övertygad om att både du och dina gäster kommer att tycka att det är värt det nästa gång du bjuder in till fika.

I klippet här nedan kan du se precis hur läckert det ser ut när den varma smeten flyter ned genom chokladen. Det är svårt att inte slicka sig om läpparna.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.