Ny forskning: Du blir kreativ av att dricka vin

Har du också känt att de bästa idéerna inte kommer på jobbet, utan efter ett glas vin på fredagskvällen?

Då är du inte ensam. Nu visar nämligen forskning att alkohol kan öka kreativiteten.

Studien är gjord av forskare i Österrike, och de ville undersöka om man blir mer kreativ efter att ha druckit alkohol.

– Tidigare forskning har visat att nästan hälften av de stora författarna hade för vana att dricka alkohol. Vi har funnit att en mindre mängd alkohol faktiskt kan hjälpa till med vissa aspekter av kreativitet, säger Mathias Benedek, som lett studien till tidningen Independent.

Studien gick till så att några av deltagarna fick dricka öl med alkohol, och de andra fick alkoholfri öl. Sedan fick de utföra ett antal uppgifter där de skulle vara kreativa. Det visade sig att de som druckit alkohol klarade uppgifterna bättre än de som inte gjort det.

Men enligt Mathias Benedek betyder inte detta att alkohol gör att man presterar bättre i alla sammanhang. Det kan nämligen också göra att man blir ofokuserad. Det är till exempel därför man aldrig ska dricka alkohol innan man kör bil.

Mathias Benedek berättar att det finns två teorier om varför alkohol gör oss mer kreativa:

– Den första är att när du är mycket fokuserad på att lösa ett problem, då är ditt sinne är inte öppet för andra lösningar. Alkohol gör det svårt att vara fokuserad på alla parametrar, men kan också hjälpa dig att se det hela från en annan vinkel, säger han och tillägger:

– Den andra teorin är att alkohol distraherar dig från den centrala uppgiften, så att du kan dyka in i ditt undermedvetna och hitta alternativa lösningar.

Jag känner faktiskt igen mig i det här. Jag brukar också känna mig mer kreativ efter ett glas vin. Men det gäller att hitta en balans – för efter två glas kommer sällan lika många idéer.

Har du idétorka på jobbet? Då kanske det är läge att be chefen bjuda dig på ett glas? 

Publicerad av Newsner