Nya superforskningen: Choklad ger dig bättre minne – och motverkar demens

Som jag har väntat på den här nyheten! 

Nu har nya superforskningen slagit fast det en gång för alla – att äta choklad på regelbunden basis ger oss bättre minne. 

Men det kan också motverka demens och vara bra mot sömnbrist, skriver Aftonbladet

choko2
© Shutterstock

Newsner har många gånger rapporterat om de studier som framhävt mörk choklad som en riktig hälsobomb.

Det förbättrar prestationsförmågan när du tränar, det gör dig lugnare, det kan hjälpa mot demens… ja, forskarna tycks vara helt överens: det finns helt enkelt mängder av oväntade fördelar med att unna dig en bit choklad om dagen. Och enligt japansk forskning kan choklad göra din hjärna större

Nu kommer ännu ett glädjebesked för alla oss chokladdyrkare. 

En ny stor studie av en grupp italienska forskare visar att chokladintag på regelbunden basis förbättrar människors minne och ökar vår kognitiva förmåga – både på längre sikt och kort sikt, skriver IFLScience. Ämnet som finns i chokladen är flavanoler – en antioxidant som finns i kakao och som ökar blodflödet till hjärnan. 

Det ger i sin tur en effekt som förbättrar vår förmåga att koncentrera oss, vårt arbetsminne och får oss att analysera olika synintryck fortare, skriver Aftonbladet. 

Samtidigt visade det sig att mörk choklad kan motverka sömnsvårigheter.

Dessutom: Äter du choklad regelbundet minskar risken att drabbas av demens. Detta eftersom antioxidanten påverkar de delar av hjärnan som kan kopplas till kognition som är åldersrelaterad. 

– Mörk choklad är rik på flavanoler. Så vi äter mörk choklad, varje dag, säger forskarna i ett uttalande

Hur trovärdig är den här forskningen då? Enligt Aftonbladet är det en metaanalys, som innebär att forskarna gått igenom flera olika studier och sedan vägt dessa samman. I forskarvärlden har sådana studier högre trovärdighet än enstaka rapporter. 

Nu delar vi detta vidare och sprider kunskapen – så att fler kan äta choklad med gott samvete! 

Publicerad av Newsner, gilla gärna