Susannas bild på sockermängder ska få folk att tänka om

En chokladkaka eller kanske en Risifrutti efter jobbet kan väl inte vara så farligt? Jo, om du tänker det i sockermängd är det säkerligen mycket mer än du tror. Detta har Susanna Almström uppmärksammat och det är nog många som genom hennes granskning kunnat ändra uppfattning kring sitt sockerintag. – Jag hoppas att bilden kan få poolletten att trilla ner hos några, säger hon till Expressen.

Så här visar Susanna hur mycket socker det finns i diverse produkter.

socker11

Och hon uppmärksammar även hur godispåsarna vuxit med åren.

socker12

Susanna Almström är hälsopedagog. Hon laddade förra veckan upp dessa bilder på sin Facebooksida och kallade det för en ”sockerskola”. En skola hon sedan höll inför elever på ett höstlovsläger i Haninge.
– Sedan jämfördes det med WHO:s (Världshälsoorganisationens, reds anm) rekommenderade intag av socker. Och det är en ganska stor skillnad, säger Susanna Almström till Expressen.

Hon berättar för tidningen att en flaska Coca-cola innehåller mer än tio sockerbitar och att barn ofta dricker det – trots att rekommendationen är uppemot sex sockerbitar per dag.
– Väldigt många barn går runt med magproblem, huvudvärk och trötthet. Samtidigt vittnar många pedagoger och lärare om sockerspeedade barn, och där finns det fastslaget i forskningen ett samband.

Någonting som skrämmer Susanna är att det finns många barn som köper bullar och energidryck i skolans cafeteria i stället för att äta skolmaten. Hon uppmärksammar även på bilden ovan att godispåsarna bara blivit större under åren.
– Påsarna blir större och större och klarar mer och mer godis. Men våra kroppar förändras inte, våra kroppar klarar inte så mycket socker som vi proppar i oss.

Susanna är projektledare för Hälsofrämjandets satsning ”En sockersmart skola”. Hon hoppas att lättillgänglig information ska leda till att barn och deras föräldrar bli bättre på att undvika sockret.
– Vi får inte underskatta våra barn och ungdomar. De är rädda om sina kroppar, men problemet är att de inte vet hur illa sockret gör deras kroppar. Ingen har pratat med dem om det, säger hon till Expressen.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.